Ook GroenLinks-gedeputeerde liet zich betalen door bedrijf

13 december 2013Leestijd: 1 minuut

De provincie Noord-Holland is weer geconfronteerd met corruptie door een voormalig gedeputeerde. Wijlen GroenLinks-gedeputeerde Albert Moens liet zich 25.000 euro betalen door een bedrijf waarmee de provincie zaken deed.

Dat blijkt uit het deze week openbaar gemaakte faillissementsverslag van het failliete Ecoconcern/DarwinD, schrijft de Volkskrant vrijdag.

De commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, zei gisteren in een reactie ‘geschokt’ te zijn door dit ‘bestuurlijk laakbaar’ gedrag. Een accountant gaat in opdracht van Noord-Holland de gang van zaken rond het failliete bedrijf onderzoeken.

Betalingen

Moens, die in augustus op 61-jarige leeftijd overleed, was van 2003 tot 2008 gedeputeerde. Kort na zijn vertrek werkte hij een jaar voor Ecoconcern als adviseur, waar hij zelf had gepolst of hij een baan kon krijgen. Die baan werd hem toegezegd als de provincie het bedrijf zou helpen.

Uit een privé-mail van Moens blijkt dat hij zich ruim 25.000 euro liet betalen voor 21 werkdagen voor het bedrijf, in de periode dat hij nog gedeputeerde was. Hij stelde zelf voor om te doen alsof het geld bedoeld was voor werk dat hij later deed.

Windmolenproject

Ecoconcern, een energiebedrijf dat een groot windmolenproject DarwinD opstartte, blijkt er een dramatisch slechte boekhouding op na te hebben gehouden. Het bedrijf presenteerde winsten, terwijl het eigenlijk verlies draaide.

VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die drie jaar celstraf kreeg voor corruptie, GroenLinks-gedeputeerde Moens en Ecoconcern-directeur Dirk Berkhout probeerden de provincie op te laten draaien voor dreigende miljoenenverliezen.