Dijkgraaf over Duivesteijn: dit moet je elkaar niet aandoen

18 december 2013Leestijd: 1 minuut

SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf is niet te spreken over de actie van PvdA-senator Adri Duivesteijn, die dreigde het Woonakkoord op te blazen. ‘Eens Duivesteijn, nooit weer Duivesteijn. Dit moet je elkaar niet aandoen.’

Dijkgraaf zegt dat het lot van het Pensioenakkoord, waarover VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP het vrijwel eens zijn, aan een zijden draadje heeft gehangen.

Vertrouwen

De SGP’er zegt wel dat de Eerste Kamer ‘volstrekt onafhankelijk is’ in zijn afwegingen en opvattingen, maar onderhandelingen over akkoorden tussen coalitie en oppositie moeten wel worden gevoerd op basis van vertrouwen.

Volgens Dijkgraaf verdwijnt het vertrouwen als oppositiepartijen hun nek uitsteken, maar coalitiepartijen in de Senaat niet doen wat eerder is afgesproken.

Het Pensioenakkoord is al zo goed als rond. De betrokken partijen overleggen woensdag nog een keer, om het eens te worden over details.

Tarief

PvdA’er Duivesteijn stemde in de nacht van dinsdag op woensdag toch in met het Woonakkoord. VVD-minister Stef Blok (Wonen) heeft zich bereid getoond de verhuurdersheffing na twee jaar te evalueren. Als de heffing grote ‘ongewenste effecten’ heeft, is hij bereid het tarief te verlagen.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) geeft toe dat debat in de Eerste Kamer het kabinet ‘de nodige hoofdbrekens’ heeft bezorgd, maar het uiteindelijke resultaat is goed.