Asscher: Zwarte Pietendiscussie is ontspoord in Nederland

01 december 2013Leestijd: 1 minuut

De discussie over de figuur van Zwarte Piet is in Nederland ontspoord. Het onderwerp heeft veel onnodige scheldpartijen en racistische uitlatingen opgeleverd.

Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zondag gezegd bij WNL op zondag.

Gekwetst

Asscher noemt de discussie ‘ontspoord’. ‘Je kunt van mening verschillen maar je weet ook dat mensen zich gekwetst voelen. Dan moet je er normaal over praten zonder elkaar uit te schelden,’ zei Asscher.

Ook liet de minister van Sociale Zaken zich nog even uit over presentator Gordon die in een talentenshow een grap maakte over een Chinese kandidaat. Asscher zegt dat Gordon nogal gemakkelijk over alle ophef heen stapt. ‘Het kan wel grappig zijn, maar het is niet altijd leuk voor mensen,’ zei hij. Nederlanders moeten uitkijken met het kwetsen van minderheden. Uitspraken zoals die van Gordon helpen daar niet bepaald bij.

Sociaal Akkoord

Asscher stuurde afgelopen week de Wet Werk en Zekerheid naar de Tweede Kamer. In de uitwerking van het Sociaal Akkoord zal de uitkeringsduur voor werklozen worden verkort naar twee jaar en zal onder meer het ontslagrecht worden hervormd.

De Sociale Partners zijn overwegend positief over het wetsvoorstel, maar toch werd de minister zaterdag op een FNV-congres uitgefloten.