Rita Verdonk: Beatrix vond mijn asielbeleid te streng

28 november 2013Leestijd: 2 minuten

Oud-minister voor Integratie en Vreemdelingenbeleid Rita Verdonk (VVD) doet een boekje open over het Koninklijk Huis.Toenmalig koningin Beatrix zou aanmerkingen hebben gehad op haar beleid.

‘Prinses Beatrix, laat ik het zo maar formuleren, vond het beleid af en toe wel wat streng,’ schrijft de oud-politicus in haar biografie Mijn verhaal naar aanleiding van een ontmoeting met het staatshoofd.

Meer details wilde Verdonk over dat treffen niet geven, meldt De Telegraaf donderdag. Wel wilde zij kwijt dat zij zich niet door de kritiek van Beatrix liet beïnvloeden.

Links

Uit het verhaal van Verdonk blijkt tevens dat zij zich zorgen maakte over toenmalig prinses Máxima. Zij zou zich hebben omringd met ‘linkse mensen’ als Groenlinks-wethouders in Amsterdam Andrée van Es, in het verleden Kamerlid voor de Pacifistisch-Socialistische Partij.

Ook noemt Verdonk Pien Zaaijer, huidig adviseur van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en oud-raadadviseur van minister-president Wim Kok (PvdA).

Zaaijer wordt verantwoordelijk gehouden voor ‘De Nederlander bestaat niet’-toespraak die Máxima in 2007 uitsprak. Verdonk vroeg zich destijds af of Máxima niet alleen met een ‘sociaal-democratische visie’ kennis maakte, maar ook met een liberale kijk op Nederland.

Felicitatie

De vrede tussen de oud-politicus en minister-president Mark Rutte (VVD) lijkt ook weer getekend. Na de overwinning van Rutte en zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 stuurde zij een sms’je met een felicitatie.

Hij bedankte haar daarvoor. Tevens zegt zij bij die verkiezingen ‘net als veel anderen strategisch’ op de VVD te hebben gestemd. In 2006 streden beide politici op felle wijze om het lijsttrekkerschap van de liberale partij.