‘Ploumen gedraagt zich als actievoerder, niet als minister’

25 november 2013Leestijd: 2 minuten

Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) gedraagt zich als actievoerder en niet als minister. Het is ‘schandalig’ dat ze bedrijven als CoolCat ervan beschuldigt geen akkoord te willen tekenen over de veiligheid van kledingfabrieken in Bangladesh.

Dat zei oprichter en directeur van kledingmerk CoolCat, Roland Kahn, maandagavond bij Pauw & Witteman.

Activistische minister

‘Het past de minister niet om een mooi, hardwerkend en integer bedrijf als CoolCat individueel de maat te nemen,’ zei Kahn in de uitzending. Hij zette zijn argument kracht bij door te citeren uit het liedje 15 Miljoen Mensen: ’15 miljoen mensen op dit kleine stukje aarde. Die schrijf je niet de wet voor, die laat je in hun waarde.’

Kahn beschuldigt de minister van ‘activisme’ en ‘oneigenlijke druk’. Hij zei dat CoolCat best het akkoord wil tekenen, maar dat er eerst nog onduidelijkheden uit de weg moeten worden gehaald. ‘Je moet een bedrijf de tijd gunnen zijn verantwoordelijkheid te nemen,’ zei de multimiljonair.

Geen excuus

Minister Ploumen zei in het AD dat er ‘geen excuus’ is voor bedrijven als CoolCat, Wibra, Prénatal om het akkoord niet te ondertekenen. ‘Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen,’ zei Ploumen.

Kahn zei het schandalig te vinden dat de minister zich zo gedraagt. ‘We moeten dit probleem samen oplossen, niet individuele bedrijven beschuldigen. De minister gedraagt zich als actievoerder en niet als minister van Handel.’