Jaap Smit opvolger Jan Franssen als CdK Zuid-Holland

25 november 2013Leestijd: 1 minuut

Jaap Smit is door de vertrouwenscommissie voorgedragen als Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De huidige voorzitter van CNV moet per 1 januari Jan Franssen (VVD) opvolgen die naar de Raad van State vertrekt.

Dat heeft de provincie Zuid-Holland maandagavond bekendgemaakt.

Stevige bestuurder

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet Smit nog voordragen bij koning Willem-Alexander maar dat lijkt een formaliteit. ‘We denken dat we hiermee een stevige bestuurder binnenhalen,’ laat de voorzitter van de vertrouwenscommissie weten.

De 56-jarige Smit is sinds 2010 voorzitter van het CNV. Voordien werkte hij als directeur bij Slachtofferhulp Nederland en als predikant.

Bijkluskampioen

De 62-jarige Franssen vertrekt naar de Raad van State. Als commissaris van de Koning(in) lag hij onder vuur vanwege zijn vele bijbanen. Uit onderzoek van Elsevier bleek in 2009 dat Franssen jaarlijks flink bijverdiende.

In maart was er veel te doen om een feest van een besloten Haags genootschap waar Franssen lid van was. Franssen was gastheer van het feest voor Le Cercle Cigogne in het gemeentehuis Wassenaar en gaf daar 30.000 euro uit, op kosten van de provincie.

Dat is bijna drie keer zoveel als de nieuwjaarsreceptie van Zuid-Holland. Franssen bood uiteindelijk zijn excuses aan voor de affaire. Hij nam volledige verantwoordelijkheid voor de escalatie van de kosten.