VVD eist tegenprestatie voor ontvangen bijstandsuitkering

05 juni 2013Leestijd: 1 minuut

Mensen die bijstand ontvangen, moeten daarvoor een maatschappelijke tegenprestatie gaan leveren. Ze moeten bijvoorbeeld koffie schenken in een verzorgingstehuis, klaar-over zijn voor schoolkinderen of verkeersborden schoonmaken.

Dat zal de VVD woensdag voorstellen tijdens een overleg van de Tweede Kamer met staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

Vrijblijvend

Uitgangspunt voor de VVD blijft dat iemand met bijstand zo snel mogelijk aan het werk moet, zegt VVD-Kamelid Sjoerd Potters. ‘Maar zolang je geen baan hebt, kun je best iets terug doen voor de gemeenschap.’

Potters wil dat gemeenten verplicht worden van bijstandontvangers een tegenprestatie te vragen. Op dit moment is het beleid te vrijblijvend. Sommige gemeenten vragen wel iets terug van mensen in de bijstand.

Verdringing

Wat Potters betreft mogen bijstandsgerechtigden ook zelf meedenken over de tegenprestatie die ze gaan leveren en daar voorstellen voor doen.

Voorwaarde is dat de maatschappelijke tegenprestatie het zoeken naar betaald werk niet in de weg staat. Ook mag de tegenprestatie niet leiden tot verdringing van reguliere banen.