VVD-fractieleider Zijlstra: hypotheekrenteaftrek kan verdwijnen

16 mei 2013Leestijd: 1 minuut
'ANP'

De hypotheekrenteaftrek hoeft volgens de VVD niet altijd te blijven bestaan. VVD-fractieleider Zijlstra denkt dat het op lange termijn mogelijk is het belastingstelsel zo te hervormen dat de hypotheekrenteaftrek kan worden afgeschaft.

Zijlstra deed de uitspraak over de hypotheekrente in het Verantwoordingsdebat donderdag. Dat is opmerkelijk, omdat de hypotheekrenteaftrek tot nu toe ‘veilig’ was bij de VVD.

Kleinere overheid

De fractieleider van de VVD pleitte tijdens het debat voor een kleinere overheid die zich zo min mogelijk met de burger bemoeit, en alleen randvoorwaarden schept. Op lange termijn zou hij een belastingsysteem willen hebben zonder toeslagen en teruggaves. De hypotheekrenteaftrek zou dan niet meer nodig zijn.

Over de het systeem van huur- en zorgtoeslag zei Zijlstra dat ‘de kern van het probleem in het stelsel zit’ en dat alleen ‘knip- en plakwerk’ niet voldoende is.

VVD-staatssecretaris Weekers kwam onlangs nog in grote politieke problemen, omdat er met huur- en zorgtoeslag wordt gefraudeerd, onder meer door Bulgaarse bendes. Hij overleefde dinsdag een motie van wantrouwen die de oppositie tegen hem had ingediend.