Tweede Kamer stemt in met debat over EU-referendum

17 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een plenair debat over een referendum over de overdracht van bevoegdheden aan de EU. Dat is gebeurd na een verzoek van BurgerforumEU, dat daarvoor meer dan 55.000 handtekeningen verzamelde.

De actiegroep wil stopzetting van overdracht van macht aan de EU en heronderhandelingen. Gevolgd door een referendum over de EU in 2017.

Bevoegdheden EU

Het burgerinitiatief ‘Nieuwe bevoegdheden aan EU niet zonder referendum’ overhandigde op 26 maart meer dan 55.000 handtekeningen aan de voorzitter van de Kamercommissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven met het verzoek tot een debat.

Die Kamercommissie heeft deze week formeel ingestemd met een debat, blijkt vrijdag uit een brief aan de Tweede Kamer.

Tegenstander referendum

‘Ik ben blij dat de Kamercommissie instemt met een plenair debat over deze kwestie,’ zegt VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen vrijdag tegen elsevier.nl.

‘Ik ben zelf geen voorstander van een referendum omdat ik geloof in de representatieve democratie, maar ik vind het goed om dit te bespreken. Mensen hebben heel erg het gevoel dit soort zaken niet meer in de hand te hebben. Dat moeten we bespreken.’

Binnen twee weken zal er een datum voor het debat over het EU-referendum worden geprikt.