Staatssecretaris Weekers vecht voor politieke toekomst

14 mei 2013Leestijd: 2 minuten
''

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet vanmiddag tegenover de Tweede Kamer verantwoording afleggen over de toeslagenfraude door Bulgaren. Zijn toekomst als staatssecretaris staat op het spel; de oppositie komt mogelijk met een motie van wantrouwen.

De fracties van regeringspartijen PvdA en VVD hebben gewaarschuwd dat Weekers in het debat geen fouten mag maken.

Feitenrelaas

De regeringsfracties zijn niet uit op de val van de staatssecretaris, maar eisen wel uitleg over het feitenrelaas dat de staatssecretaris eerder verstuurde. Daarin stelde Weekers niets van de fraude te hebben geweten, totdat KRO Brandpunt deze aan het licht bracht.

Volgens ambtenaren heeft VVD’er Weekers eerdere signalen over de toeslagenfraude genegeerd. De positie van de bewindsman lijkt verder aangetast, doordat maandag via RTL Nieuws informatie uit een rapport uitlekte dat Weekers doelbewust niet naar de Kamer zou hebben gestuurd.

 

Maatregelen

Volgens Weekers is de fraude adequaat aangepakt. Hij heeft maatregelen aangekondigd om de toeslagenfraude aan te pakken. Als een burger nog niet bekend is bij de Belastingdienst, kan die geen voorschot meer krijgen op zijn toeslagen. Ook mensen met een ‘verhoogd frauderisicoprofiel’ en aanvragers zonder actuele adresgegevens krijgen geen voorschot meer.

Daarnaast gaat de Belastingdienst systematisch gebruikmaken van risicoprofielen die worden gemaakt op basis van gegevens van gemeenten en de mogelijkheden van Europese gegevensuitwisseling uitzoeken.

Bendes

De fraude met huur- en zorgtoeslagen door Oost-Europese bendes die burgers in Nederland lieten inschrijven op spookadressen, kwam in april aan het licht via de media. Weekers zei niets van de fraude te hebben geweten, maar zowel belastinginspecteurs als fiscale opsporingsdienst FIOD wisten vorig jaar al van het misbruik.