Onderzoek naar fraude in de zorg uitgebreid

16 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet breidt het aangekondigde onderzoek naar fraude in de zorg verder uit. Het onderzoek moet aantonen welke ‘zwakke plekken’ er in de systemen zitten en of er onduidelijkheden zijn in de huidige wet- en regelgeving.

Dat schrijven minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Onderzoek

Het onderzoek richtte zich in eerste instantie alleen op ziekenhuizen, artsen en geestelijke gezondheidszorg. Daar komt nu verzorging, verpleging, thuiszorg en langdurige zorg en gehandicaptenzorg bij.

Schippers en Van Rijn gaan bekijken of de Nederlandse Zorgautoriteit meer mankracht nodig heeft voor het onderzoek. Ook wordt bezien of het Openbaar Ministerie extra medewerkers behoeft.

Zorgpremie

‘Fraude is onverteerbaar en dient zo hard mogelijk bestreden te worden,’ schrijven de bewindslieden. ‘Fraude met voor zorg bestemde middelen tast behalve de betaalbaarheid van ons zorgstelsel ook de solidariteit aan.’

Dinsdag bleek dat Nederlanders jaarlijks tot 300 euro per jaar te veel aan zorgpremie betalen door slim declarerende zorginstellingen en fraude in de zorg.