Meevaller kabinet van 300 miljoen euro door kinderopvang

23 mei 2013Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Het kabinet heeft een meevaller van zo’n 300 miljoen euro op de kinderopvangregeling. Door de stijgende werkloosheid en de hogere eigen bijdragen doen minder mensen beroep op de kinderopvangtoeslag dan verwacht.

De meevaller staat in de voorjaarsnota die het kabinet volgende week presenteert met financiële cijfers over 2013. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Saneringen

Het vrijgekomen geld speelt een rol in gesprekken die minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) voert over bezuinigingen in regelingen voor ouders. Om een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen voor saneringen van 900 miljoen euro op kinderopvang, kinderbijslag en het kindgebondenbudget is steun van bijvoorbeeld D66 en GroenLinks nodig.

GroenLinks wil dat de meevaller wordt gebruikt om de kinderopvang weer aantrekkelijker te maken voor ouders. Maar Asscher heeft niet veel speelruimte: van onder meer de WW-uitkeringen wordt juist meer gebruik gemaakt door de oplopende werkloosheid.

De kinderopvangregeling is in het Regeerakkoord versoberd. De eigen bijdragen die ouders moeten betalen voor bijvoorbeeld crèche of naschoolse opvang zijn fors omhoog gegaan.