‘Illegaliteitskwestie is bespreekbaar voor VVD’

08 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De VVD wil geen kabinetscrisis over de strafbaarstelling van illegaliteit. Als PvdA-leider Diederik Samsom over de kwestie wil praten, staat de VVD daarvoor open.

Dat meldt een VVD-bron aan persbureau ANP. ‘Deze kwestie is ons geen kabinetscrisis waard.’

Stemmen

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben in het Regeerakkoord afgesproken dat illegaliteit strafbaar wordt. PvdA-leden hebben tijdens het congres in april een motie aangenomen waarin staat dat de partij tegen de strafbaarstelling van illegalen moet stemmen.

Samsom wil echter niet van de maatregel afzien. ‘Afspraak is afspraak,’ vindt de PvdA-voorman. Bovendien heeft de VVD ook ingestemd met het kinderpardon, een belangrijk punt voor de sociaaldemocraten.

Gevoelig

Volgens de VVD-bron heeft Samsom nog niet gevraagd om de kwestie te bespreken met de coalitiepartner. Formeel is de kwestie door de VVD afgedaan als een interne PvdA-zaak. De VVD beseft dat de strafbaarstelling gevoelig ligt bij de PvdA.

Zondag heeft er een extra ledenraad plaats in Utrecht waar Samsom zijn keuze verder zal toelichten.