Gemeenten: plannen Sociaal Akkoord zijn onuitvoerbaar

27 mei 2013Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Gemeenten hebben grote problemen met de afspraken die kabinet-Rutte II met de werkgevers- en werknemersorganisaties gemaakt heeft. Plannen uit het Sociaal Akkoord en uit het Zorgakkoord zouden onuitvoerbaar zijn.

Het Sociaal Akkoord dreigt daarom te stranden, schrijft Trouw maandag.

Arbeidsgehandicapten

Dinsdag praat de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) met premier Mark Rutte (VVD) over de afspraken.

In het Sociaal Akkoord en Zorgakkoord is afgesproken dat meer taken bij de gemeenten terechtkomen. Het kabinet kan in de problemen komen als de gemeenten weigeren die taken uit te voeren.

De gemeenten hebben er moeite mee dat zij niet zelf mogen bepalen hoe ze arbeidsgehandicapten aan het werk helpen. Ze vinden het onnodig dat er allerlei categorieën werklozen zijn: het onderscheid tussen bijstandsgerechtigden, lichtgehandicapten, zwaargehandicapten en blijvend gehandicapten zorgt voor onnodige bureaucratie.

Bureaucratie

Volgens Jan Hamming (PvdA), burgemeester van Heusden en voorzitter van de commissie die namens de gemeenten over de akkoorden gaat, leiden alle door de werkgevers- en werknemersverenigingen bepaalde bureaucratische regels af van het eigenlijke doel af: ‘mensen aan het werk krijgen’.

De VNG heeft op 5 juni een congres waarin de gemeenten kunnen instemmen met de plannen van het kabinet, of dat gaat lukken is volgens Hamming de vraag. De plannen moeten ook nog door de Eerste Kamer, waar Rutte steun nodig heeft van de oppositie.