Advies: radicale koerswijziging Buitenlandse Zaken

30 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Er moet veel veranderen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het kabinet zou meer ambassades in het buitenland moeten openhouden en het aantal ambtenaren in Den Haag terugdringen.

Dat staat in de donderdag gepresenteerde tussenrapportage van de adviescommissie die onderzoek doet naar de modernisering van de diplomatie.

Regionaliseren

Volgens de commissie, die is aangesteld door oud-minister Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken), moet er veel veranderen binnen de diplomatieke dienst. Een ‘grootschalig en intensief moderniseringsprogramma’ is vereist.

De commissie adviseert dat het ministerie verder moet regionaliseren. Dat betekent een grotere ambassade in de regio met een reeks kleinere in de omringende landen. De titel ambassadeur zou daarbij ruimer beschikbaar komen.

Medewerkers

De inzet van de ‘diplomatieke generalist’ die van alles iets af weet, is niet meer van deze tijd, concludeert de commissie. Het departement moet meer gebruikmaken van de specialismen van de medewerkers.

Het tussenrapport strookt met de lijn van de kabinetten-Rutte op het gebied van Buitenlandse Zaken. Het kabinet bezuinigt 55 miljoen euro op consulaten en ambassades.