Weekers ontkent liegen over Bulgaarse toeslagenfraude

25 april 2013Leestijd: 1 minuut

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) ontkent met klem dat hij heeft gelogen over de Bulgaarse toeslagenfraude. Belastingambtenaren beschuldigden Weekers tegenover RTL Nieuws ervan al lang op de hoogte te zijn van de fraude.

Volgens hen had Weekers daardoor al veel eerder kunnen ingrijpen.

Weekers spreekt dat tegen. ‘Voor deze specifieke vorm van fraude ben ik niet gewaarschuwd. Ik werp de aantijgingen dat ik zit te jokken dan ook verre van mij.’

Niet geïnformeerd

De VVD-staatssecretaris schreef woensdag aan de Kamer dat de toeslagenfraude door Bulgaren weliswaar al een jaar bij de Belastingdienst bekend was, maar dat het departement niet werd geïnformeerd omdat het niet om een nieuwe vorm van identiteitsfraude ging.

Weekers zei pas op de hoogte te zijn gesteld door het tv-programma KRO Brandpunt. Dat bracht zondagavond aan het licht dat Bulgaren op grote schaal via nepadressen in Nederland zorg- en huurtoeslagen aanvragen en de opbrengst incasseren.

Geschokt

Weekers zegt dat hij ‘ernstig geschokt’ was door de beelden.

Het CDA wil donderdag naar aanleiding van de uitzending van RTL Nieuws een spoeddebat aanvragen.