Staatssecretaris van Justitie Teeven wil niet aftreden

18 april 2013Leestijd: 2 minuten

Fred Teeven wil aanblijven als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Zijn positie ligt onder vuur vanwege de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov in een asielzoekerscentrum in Rotterdam.

Teeven vraagt het vertrouwen van de Tweede Kamer om de maatregelen te nemen die nodig zijn om de fouten in de behandeling van vreemdelingen te verbeteren.  Eerder vandaag bood Teeven de familie en vrienden van Aleksander Dolmatov tijdens het debat in de Tweede Kamer publieke verontschuldiging aan voor de gang van zaken rond de Russische activist.

Uitspraak Kamer

‘Ik denk dat ik heel wel in staat ben om de noodzakelijke maatregelen door te voeren. Ik ken het veld goed en weet wat er is misgegaan. Het is nu aan de Kamer om een uitspraak te doen,’ zei Teeven (VVD) vandaag in het Kamerdebat over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

Vragen om vertrouwen

Teeven gaf toe dat hij in de periode na de zelfmoord van Dolmatov op 17 januari wel overwogen heeft om af te treden. ‘Ik heb er lang over gedubd, maar de vraag is nu aan de Kamer om te beantwoorden.’

Teeven vraagt daarmee expliciet om vertrouwen van de Kamer. De verwachting is dat SP en de PvdD een motie van wantrouwen zullen indienen tegen Teeven.

Falend beleid

De VVD-staatssecretaris bevestigde nogmaals dat hij volledig politiek verantwoordelijk is voor alle fouten die de overheid heeft gemaakt in de behandeling van Dolmatov. ‘Vanaf het begin tot aan zijn tragische dood.’

Volgens Teeven pleegde Dolmatov geen zelfmoord vanwege het Nederlandse asielbeleid, maar is er wel een verband tussen diens zelfmoord en het falen in de uitvoering van het beleid. Teeven stelde dat dat een wezenlijk verschil is met de Schipholbrand, waarvoor in december 2006 de ministers Piet Hein Donner en Sybilla Dekker aftraden.