Staatssecretaris Teeven overleeft motie van wantrouwen

18 april 2013Leestijd: 2 minuten

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, SGP en 50Plus heeft donderdag vertrouwen uitgesproken in het functioneren van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Teeven blijft om die reden aan als staatssecretaris.

Dat bleek donderdagavond na een urenlang debat over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov in een asielzoekerscentrum in Rotterdam.

De positie van Teeven, eindverantwoordelijk voor het beleid in asielzoekerscentra, lag daarom onder vuur.

Stevige steun

De staatssecretaris had eerder vandaag in het debat vertrouwen van minimaal de regeringspartijen gevraagd in het debat. Hij wenste niet slechts het ‘voordeel van de twijfel’ te krijgen, maar wilde stevige steun.

De partij van Teeven, de VVD, had dat vertrouwen al gegeven. Ook regeringspartij PvdA sprak aan het einde van het debat steun uit voor Teeven.

Steun PVV

Jeroen Recourt van de PvdA erkende dat er een ‘zweepslag’ nodig is om de asielketen te verbeteren. Die moet ‘streng maar rechtvaardig en humaan’ worden. Met de toezeggingen van Teeven voor verbetering, verandering en onderzoek gaat dat lukken, denkt de PvdA.

De PVV had ook al eerder steun toegezegd.

Motie van wantrouwen

SP, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en het CDA zeiden na het debat het vertrouwen op in het functioneren van Teeven. Zij steunden de motie van wantrouwen tegen Teeven.

Door de steun van het CDA voor de motie werd het uiteindelijk toch nog spannend. Teeven had immers aangedrongen op stevige steun in de Kamer.

Aanblijven

48 Kamerleden stemden voor de motie van wantrouwen, 96 Kamerleden stemden tegen de motie. Daarmee had Teeven een ruime Kamermeerderheid achter zich.

Voor hem bleek dat voldoende. Hij blijft staatssecretaris van Justitie.