Mladic uit rechtszaal gezet na schreeuwen tegen getuige

10 april 2013Leestijd: 1 minuut

De Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic is woensdag verwijderd uit de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Voorzittend rechter Alphons Orie vond dat Mladic zich misdroeg.

Het Mladic-proces voor het Joegoslavië-tribunaal is woensdag het Srebrenica-gedeelte ingegaan.

Leugenaar

Ratko Mladic begon tijdens de eerste getuigenis te schreeuwen en te vloeken. Hij noemde de islamitische getuige een leugenaar. Ook riep hij de man toe dat hij ‘zijn verhaal uit het hoofd heeft geleerd’.

Verdachten voor het tribunaal horen te zwijgen en via hun advocaat te spreken, tenzij zij het woord hebben gekregen van de rechters. Daarom greep Orie in.

Moordpartij

De getuige was de eerste overlevende van een massa-executie na de val van Srebrenica in 1995. De man, voor zijn bescherming aangeduid als RM346, hield zich tijdens de moordpartij stil tussen de stapels lijken waarna hij ’s nachts kon vluchten.

De rechter heeft sinds het begin van het proces in mei 2012 herhaaldelijk gewaarschuwd dat Mladic zijn mond moet houden. De oud-legerleider is al enkele keren eerder verwijderd uit de rechtszaal van het VN-hof in Den Haag.

Balkanoorlog

Mladic gaf tijdens de Balkanoorlog leiding aan het Bosnisch-Servische leger. De moslimenclave in de Bosnische stad Srebrenica werd beschermd door Nederlandse VN-militairen onder de naam Dutchbat.

Desondanks kon Mladic de enclave met zijn leger ten val brengen, waarbij moslimmannen en -vrouwen werden gescheiden. Naar schatting zijn daarbij tussen de 7.000 en 8.000 moslims omgebracht.

Bekijk hieronder beelden uit 2011 van een razende Mladic.