Gewetensbezwaarden achterin kerk bij inhuldiging

19 april 2013Leestijd: 1 minuut

De parlementsleden die weigeren de eed of belofte uit te spreken tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander, moeten achter in de Nieuwe Kerk zitten. Twaalf van de zestien Kamerleden die afzien van de eed, komen wel naar de Nieuwe Kerk op 30 april.

Dat meldt voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal Fred de Graaf vrijdag. De Graaf leidt de inhuldigingsceremonie van Willem-Alexander.

Tv-uitzending

Volgens de ceremonieleider zitten de parlementariërs die de eed niet willen afleggen achter in de Nieuwe Kerk, omdat de ze dan niet in de weg zitten als de lijst wordt afgewerkt. De rest van de Kamerleden zit op alfabetische volgorde. Eerder zei De Graaf dat gewetensbezwaarden beter thuis kunnen blijven.

Als politici vroeger de eed niet wilden afleden, bleven zijn thuis. Dit keer besloten de meeste parlementariërs om wel naar de ceremonie te komen.

Weigeraars

De parlementariërs die wel aanwezig zijn maar de eed of belofte niet afleggen zijn Ruud Koole, Adri Duivesteijn en Janny Vlietstra van PvdA, en Tineke Strik, Margreet de Boer en Ruard Ganzevoort en Linda Voortman van Groenlinks.

Ook Marianne Thieme, Ester Ouwehand en Niko Koffeman van Partij van de Dieren zien af van de gelofte.