CDA-leider Haersma Buma niet tegen nullijn in zorg

03 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Met oppositiepartij CDA is te praten over de nullijn in de zorg zoals het kabinet van VVD en PvdA voorstelt. ‘Het is een lijn die ik snap, zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma zondag.

Hij zei dat in het televisieprogramma Buitenhof. Het kabinet wil met die maatregel ongeveer 1 miljard euro bezuinigen.

Geen lastenverzwaring

Van Haersma Buma tekende er wel bij aan dat er dan niet nog eens een keer een lastenverzwaring over heen moet gaan. Het kabinet wil dat de nullijn in de zorg vrijwillig wordt ingevoerd voor een periode van 2,5 jaar.

SP-leider Emile Roemer zei in hetzelfde programma niets te willen weten van de nullijn in de zorg. Het is volgens hem dramatisch voor het consumentenvertrouwen en de binnenlandse bestedingen.

Meerderheid Eerste Kamer

De regering van VVD en PvdA wil volgend jaar netto 4,3 miljard bezuinigen. Zo hoopt ze in 2014 het begrotingstekort weer onder de 3 procent te krijgen. Het kabinet moet voor de bezuinigingen steun krijgen van andere partijen omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Volgens Buma is het van belang dat het kabinet eerst met de sociale partners gaat praten over de bezuinigingen. Daarbij moet ook gekeken worden naar andere hervormingen zoals loondoorbetaling bij ziekte door werkgevers, vindt Buma.

Vakbonden

De FNV verklaarde eerder dat verkorting van de WW-duur en wijziging van het ontslagrecht onbespreekbaar is.

Het kabinet wil graag komen tot een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers. Minister van Social Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) riep de vakbonden zondag bij Eva Jinek op Zondag op te praten over de aangekondigde bezuinigingen. Hij zei dat ‘over alles valt te praten’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.