Terreurdebat: heel veel stoere taal, heel weinig concrete maatregelen

15 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het Kamerdebat over de terreurdreiging was een rituele dans vol stoere woorden en tegenstrijdigheden. Concreet leverde het niets op. Politieke partijen staan lijnrecht tegenover elkaar, terwijl het kabinet probeert geloofwaardig over te komen.

Het ‘tandje erbij’ van het kabinet bij de terrorismebestrijding heeft weinig om het lijf. Toen VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid) maandag terugkeerde van het overleg met zijn ambtgenoten in Parijs, opperde hij extra maatregelen.

In het Kamerdebat van gisteravond bleek daar niks van. ‘Ja, maar dat doen wij al.’ ‘Het is nu niet aan de orde.’ ‘We hebben de zaak onder controle,’ was de teneur.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil politieagenten uitrusten met mitrailleurs, want die staan met een dienstpistooltje niet zo sterk tegenover jihadisten met kalasjnikovs. Opstelten wimpelde het weg met de redenering dat de antiterreurbrigade DSI reeds over automatische wapens beschikt.

Privacy

Wat te doen tegen jihadisten? Passagiersgegevens verzamelen om te weten wie naar Syrië reist? Dat ligt lastig in de coalitie, want de PvdA vindt het een aantasting van de privacy. Opstelten zei te werken aan een registratie, al zal die achterblijven bij de regeling van de Europese Unie.

En hoe om te gaan met jihadstrijders die terugkeren uit Syrië? ‘Ze lopen vrij rond in Nederland,’ klaagde Joram van Klaveren (VNL). VVD-premier Mark Rutte bezwoer dat er ‘meer mogelijkheden’ komen om ze het Nederlanderschap te ontnemen.

Tegelijkertijd komt er een ‘exit-faciliteit’: islamstrijders die tot inkeer komen, worden liefderijk opgevangen en aan een baan geholpen.

Zo was het debat een aaneenschakeling van stoere woorden, mitsen, maren en tegenstrijdigheden. Concreet leverde het niets op. Een rituele dans met natuurlijk een hoofdrol voor Geert Wilders, die zelf op de dodenlijst staat en dus niet de ondoordachte opmerking van PvdA-leider Diederik Samsom hoefde te accepteren dat Wilders ‘hetzelfde doet als de moslim-extremisten’.

Polarisatie

Nieuw was dit keer de bijdrage van ex-PvdA’er Tunahan Kuzu die weliswaar de aanslagen in Parijs veroordeelde, maar vooral Nederlandse moslims beschreef als slachtoffers van vreemdelingenhaat: in Amsterdam was zelfs een gesluierde vrouw met bier overgoten.

Een onversneden woordvoerder van de islamitische bevolkingsgroep had het parlement nog niet. De polarisatie rond het thema veiligheid en integratie krijgt een extra zetje.

Want dat is gaande op het Binnenhof. Politieke partijen staan steeds meer tegenover elkaar in een culture war, terwijl het kabinet een mozaïek probeert te leggen van allerlei linkse en rechtse maatregelen.

Nu eens worden die ingrepen versneld, dan weer verdwijnen ze in de bureaula. Ivo Opstelten sprak monter over ‘maatwerk’. Maar aan het slot, diep in de nacht, geloofde niemand dat meer.