2014 ‘testjaar’ voor kabinet? Een onzinnige en oneerlijke voorspelling

27 december 2013Leestijd: 2 minuten

In al die eindeloze terug- en vooruitblikken voorspelt de Nederlandse journalistiek dat 2014 een ‘testjaar’ voor het tweede kabinet-Rutte wordt. Die voorspelling slaat nergens op. Het kabinet zal tot de verkiezingen van 2017 standhouden.

Naast het voortijdig publiceren van begrotingen en kersttoespraken, is het voorspellen van de toekomst een van de meer kinderachtige trekjes van de Nederlandse journalistiek.

Zo las je de afgelopen dagen, in al die eindeloze terug- en vooruitblikken, de voorspelling dat 2014 een ‘testjaar’ voor het tweede kabinet-Rutte gaat worden.

Wat moet je hier nou mee?

Spannend

Ten eerste is het een voorspelling van niks. Nog los van het feit dat voor ELK kabinet ELK jaar een testjaar is, is 2014 voor het kabinet-Rutte inderdaad een extra spannend jaar. Er staan twee geplande verkiezingen op het programma – gemeentelijke en Europese – en die zullen ongetwijfeld hun weerslag hebben op de coalitie.

Maar zeg je daarmee iets verrassends? Niet echt. Zo kun je ook rustig ‘voorspellen’ dat 2014 een ‘testjaar’ wordt voor de nationale topsport, zeker voor schaatsers en voetballers. Want ja, Winterspelen en een WK.

Oneerlijk

Iets oneerlijks heeft het ook, deze voorspelling. Je hoeft niet per se bewonderaar van dit kabinet te zijn, om toch enig medelijden te voelen met minister-president Mark Rutte (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Het hele jaar zijn ze bezig geweest om het kabinet overeind te houden, het hele jaar door hebben ze in de krant moeten lezen dat hun kabinet de kerst niet zou halen…. En dan is het Kerst en dan is het kabinet er nog steeds en dan heeft het alle akkoorden gesloten dat het wilde sluiten – en dan nog kom je als Rutte of Asscher zijnde ’s avonds thuis en moet je in de krant lezen dat… pas 2014 een echt testjaar voor je kabinet wordt.

Nee, collega’s. Als je dan toch voorspelt, doe het dan goed.

Uitzitten

Het tweede kabinet-Rutte heeft met 2013 zijn zwaarste testjaar achter de rug. De broodnodige coalities zijn gesmeed, onwillige senatoren in eigen kring zijn terug in hun hok. De economie trekt voorzichtig aan.

Het vorige kabinet dat de spreekwoordelijke ‘rit uitzat’, was Paars 1, ook een kabinet met PvdA en VVD als belangrijkste partijen, en D66 daar tussenin, zij het in en niet buiten het kabinet.

Voorspelling: het tweede kabinet-Rutte gaat de geplande verkiezingen van 2017 hartstikke halen.