Zijlstra doet gesjoemel van Verheijen af als ‘akkefietje’

15 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is het gesjoemel met declaraties van Kamerlid Mark Verheijen niet meer dan ‘een akkefietje’. Volgens Zijlstra gaat het slechts om ‘een vergissing’.

Na premier Mark Rutte (VVD) houdt ook Tweede Kamerfractievoorzitter Zijlstra Verheijen het hand boven het hoofd. In het tv-programma Buitenhof zei de VVD’er dat we ‘dit akkefietje’ vooral niet moeten opblazen.

Fout herstellen

Zijlstra vindt dat iemand na een krantenbericht ‘niet meteen zijn carrière hoeft op te geven’. De VVD’er noemde het artikel ‘tendentieus’ en zei dat de genoemde bedragen ‘zijn overdreven’.

Volgens Zijlstra gelden voor VVD-politici dezelfde regels als voor burgers die ‘een vergissing’ maken. ‘Dan moet de fout worden hersteld,’ zei de VVD’er.

Maar hij vindt niet dat dit een reden is om Verheijen weg te sturen. ‘Als er sprake is van moedwillige opzet, dan kan er maar één conclusie zijn,’ zei Zijlstra. Maar de fractievoorzitter concludeert dat daar voorlopig geen sprake van is. Een integriteitscommissie zal de zaak nu verder uitzoeken. Dit zou mede op verzoek van Verheijen zelf gebeuren.

Gerommel

De VVD blijft, ondanks een eerdere corruptie- en de huidige declaratieaffaire, achter het Kamerlid staan. Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek afgelopen week dat de VVD’er als gedeputeerde in Limburg heeft gerommeld met declaraties.

Zo maakte hij ritjes in zijn dienstauto, maar declareerde de gemaakte kilometers ook nog eens als reiskosten. En dure flessen wijn die al door projectontwikkelaar Piet van Pol waren afgerekend, werden ook bij de provincie gedeclareerd.

Nog een affaire

Het kan geen toeval zijn dat dit uitgerekend een etentje met Van Pol was. Rond de projectontwikkelaar en Verheijen speelt namelijk een andere affaire, zo bleek eerder uit onderzoek van Elsevier.

Verheijen heeft zich door Van Pol laten betalen voor twee politieke campagnes. Eenmaal als wethouder verleende Verheijen de projectontwikkelaar diverse gunsten. Ook in deze zaak ontkent de VVD dat Verheijen regels heeft overtreden. En hetzelfde geldt voor het gesjoemel met de bonnetjes in Limburg. ‘Een vergissing’ en een ‘akkefietje’ zijn voor de VVD geen reden om afscheid te nemen van Verheijen.