SP hekelt lekken over openbaring fractiekosten

25 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

VVD en PvdA, gesteund door D66, eisen in de besloten commissie Werkwijze Tweede kamer dat alle Kamerfracties hun financiële handel en wandel over de afgelopen jaren openbaren. Het plan zou volgens bronnen al sinds het najaar op verzet, voornamelijk van de partijen SP en PVV. De SP beweert echter dat er ‘foutieve informatie’ is gelekt.

Vier anonieme ‘insiders’ wezen PVV en SP aan als dwarsliggers in de Volkskrant.

Campagnevoering

Het openbaar maken heeft alleen betrekking op de ruim 23 miljoen euro die alle fracties samen jaarlijks krijgen om zichzelf draaiende te houden. Daarvan wordt fractiepersoneel betaald en ‘activiteiten om de fractie te ondersteunen’. Over dat laatste  bestaat discussie, omdat het geld mogelijk stiekem voor campagnevoering wordt gebruikt.

Eerder werd afgesproken dat in juni 2016 alle fractiekosten vanaf 2014 openbaar worden, maar de regeringspartijen willen ook de kosten over 2012 en 2013 openbaar hebben.

Tot achter de komma

VVD-Kamerlid en voortrekker van het plan Helma Neppérus pleit voor transparantie van alle kosten: ‘Zelf vragen wij van ministeries en organisaties tot achter de komma hoe het geld wordt besteed. Het zou van de gekke zijn als wij dan niet thuis geven.’

Vier anonieme bronnen bevestigen tegenover de Volkskrant dat PVV en SP de voornaamste dwarsliggers zijn. Volgens een oud-Kamervoorzitter lopen bij SP en PVV de financiën van fractie en partij meer door elkaar dan bij andere partijen, waardoor het onderwerp bij hen gevoeliger zou liggen. Woensdag tillen de voorstanders van het plan hun eis naar de commissie Werkwijze. Samen hebben ze een ruime meerderheid en voor dit soort interne besluiten is geen stemming nodig.

De PVV zegt niet te willen reageren. De SP beweert dat er foutieve informatie is gelekt naar de Volkskrant.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De partij plaatst op haar eigen website het volgende: ‘SP-Kamerlid Ronald van Raak hekelt de politieke spelletjes die in het bestuur van de Tweede Kamer worden gespeeld: ‘Blijkbaar is een aantal partijen bezig om de aandacht af te leiden van hun interne problemen. Lekken uit het Presidium is verboden. Helemaal erg is het als daarbij bewust foutieve informatie wordt gelekt. Dit Presidium kan niet functioneren als mensen misbruik maken van hun positie. Daarom stel ik voor dat het bestuur van de Tweede Kamer voortaan in openbaarheid vergadert.’