Kabinet naar huis sturen heeft geen zin, denken CDA en D66

14 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het kabinet heeft met het ene na het andere obstakel te maken, waardoor de roep om het vertrek van VVD en PvdA steeds vaker te horen is. Maar het kabinet naar huis sturen, zou niets helpen, vinden CDA- en D66-senatoren.

‘Het gaat niet om het kabinet, maar om het beleid,’ zegt D66-Eerste Kamerlid Thom de Graaf zaterdag bij radioprogramma TROS Kamerbreed. De Graaf vindt dat het kabinet te weinig ambitie toont, maar een kabinetscrisis is niet de oplossing.

Oppositie

Ook CDA-senator Elco Brinkman denkt niet dat het helpt om het kabinet naar huis te sturen. Hij noemt het ‘zorgelijk’ dat de twee partijen problemen met elkaar hebben. ‘Maar het helpt niet om ze naar huis te sturen.’

De Eerste Kamerleden debatteerden zaterdag in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. Regeringspartijen VVD en PvdA zijn nu afhankelijk van de oppositie in de Eerste Kamer.

De Graaf ziet dat niet gauw veranderen. Volgens hem moet er ‘een buitenaards wonder gebeuren’ wil daar wel verandering in komen. Het is zeer de vraag of VVD en PvdA samen met de drie ‘bevriende’ oppositiepartijen straks nog wel een meerderheid hebben, zegt De Graaf.

Wat De Graaf betreft zou het kabinet dan ook moeten gaan praten met het CDA. Dat wordt lastig want CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma heeft diverse keren gezegd dat hij het kabinet geen helpende hand zal bieden. De Graaf vindt dat ‘verbazend’.

Bezuinigingen

PvdA-fractieleider in de Eerste Kamer Marleen Barth denkt dat kiezers nu vooral behoefte hebben aan stabiliteit. ‘Nederland snakt naar rust.’ Barth denkt dat dat goed is voor het vertrouwen in de economie. Nieuwe bezuinigingen zal haar partij niet meer meemaken.

‘Mijn partij wil bijdragen aan stabiliteit. Onzekerheid wegnemen. Anders zou het een ramp zijn voor het consumentenvertrouwen en de economie.’ De Graaf is daar minder stellig over. Hij vindt dat de efficiëntie van overheidsuitgaven onder de loep moeten worden genomen. Zowel CDA als D66 denkt dat snijden in de overheidsuitgaven de lasten met 5 miljard zou kunnen verlagen.

Brinkman en De Graaf denken dat het kabinet lastenverlichting voor zich uitschuiven, omdat ze het onderling niet met elkaar eens zijn.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."