Binnenhof wordt grondig verbouwd: vier vragen en antwoorden

13 februari 2015Leestijd: 3 minuten
''

De Eerste en Tweede Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State moeten worden verbouwd. Verschillende plannen zijn gepresenteerd: de verbouwing kan vijf tot dertien jaar in beslag nemen.

Dat een grondige renovatie van het Binnenhof noodzakelijk is, staat vast. Oud-minister Liesbeth Spies (CDA) schreef dat in een brief aan de minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD). Dat bleek uit onderzoek van het Rijksvastgoedbedrijf, waarvan de oud-minister voorzitter is.

1. Om welke gebouwen gaat het precies?

Alle gebouwen rondom het Binnenhof worden onderhanden genomen. Daarnaast heeft het gebouw van de Raad van State – dat niet aan het Binnenhof ligt – ook een onderhoudsbeurt nodig.

2. Wat moet gebeuren tijdens de renovatie?

In de monumentale gebouwen op het Binnenhof is vooral de techniek aan vervanging toe, er hoeven bijvoorbeeld geen muren te worden gerepareerd. Veel installaties van onder meer elektriciteit, klimaatbeheersing, liften en ICT zijn versleten. Daardoor ontstaan technische storingen die de bedrijfsvoering in de gebouwen hinderen. Zonder renovatie zal de overlast steeds groter worden.

Ook onderdelen als keukens en publieksvoorzieningen zijn aan modernisering toe, om aan ‘de eisen van deze tijd’ te voldoen. Tot slot moet de brandveiligheid in het monumentale complex worden verbeterd.

Op dit moment bestaat de kans dat een brand schade aanricht in het hele pand, om dit te voorkomen moeten brandwerende compartimenten worden aangebracht, zegt Spies. ‘Het onderhoud duldt geen verder uitstel,’ benadrukt de oud-minister.

3. Hoe gaat de verbouwing eruit zien?

Het is mogelijk om de werkzaamheden in één keer uit te voeren, wat betekent dat de Tweede Kamer en andere instituties voor een periode van vijf jaar moeten worden verplaatst. Daarnaast kan de renovatie ook in fases worden uitgevoerd, maar dan kan de duur oplopen tot een periode van dertien jaar.

De werkzaamheden kunnen op zijn vroegst in 2018 starten. Een bijkomend voordeel: de grote verbouwingsactie levert geen hinder op tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016. Er heeft dan een groot aantal parlementaire bijeenkomsten plaats op het Binnenhof.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou een goede mogelijkheid zijn op naar uit te wijken. De medewerkers van dat ministerie verhuizen in 2017 namelijk naar een nieuw pand, waardoor het leeg komt te staan.

Minister Blok zegt dat nog geen enkel besluit is genomen. In de zomer zal hij – in overleg met gebruikers van het Binnenhof en de gemeente Den Haag – de keuze maken. Bovendien benadrukt Blok dat hij zorgvuldig te werk wil gaan, omdat er miljoenen euro’s mee zijn gemoeid.

4. Waarom heeft de verbouwing nu plaats?

Sinds de ‘nieuwe’ Tweede Kamer in 1992 in gebruik is genomen, is weinig onderhoud uitgevoerd. De renovatie staat dan ook al langer op de agenda: in 2010 is er een overeenkomst gesloten met richtlijnen voor het zogenaamde ‘Masterplan Binnenhof’. Minister Blok heeft echter nog geen budget voor het project gereserveerd.

Het plan is destijds in de ijskast gezet, omdat de betrokkenen het niet eens werden over de manier waarop de renovatie moest worden uitgevoerd. Nu wordt opnieuw overlegd over de verschillende scenario’s.