politiek

Volledige vrije artsenkeuze? PvdA-top wijst motie af

18 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Een motie van de PvdA-afdeling Amsterdam-Zuid om de vrije artsenkeuze volledig wettelijk te garanderen, is afgewezen door de top van de partij. Met de motie wordt iets van de fractie gevraagd dat ‘feitelijk onmogelijk is’.

In de huidige zorgverzekeringswet staat al dat zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg niet volledig hoeven te vergoeden als de verzekerde een goedkopere naturapolis heeft. ‘Zeker 70 procent van de Nederlanders heeft zo’n polis en heeft dus geen volledige vrije artsenkeuze.’

Crisis

De motie over de vrije artsenkeuze ligt gevoelig binnen de partij. Drie PvdA-Senatoren stemden voor het kerstreces tegen een wetsvoorstel van het kabinet om de vrije artsenkeuze in te perken. Dat leidde tot een crisissfeer in de coalitie, en er werd al gespeculeerd over de val van het kabinet.
https://twitter.com/ElsevierDenHaag/status/556769181035921408

De PvdA-top liet op het congres weten dat een wetswijziging de huidige praktijk niet ongedaan zal maken. ‘De motie vraagt feitelijk van de Kamerfractie om ongeacht de inhoud van het te verwachten wetsvoorstel altijd tegen te stemmen. Een verzoek dat de Kamerfractie onmogelijk kan inwilligen.

Bovendien klinkt een volledige vrije artsenkeuze volgens de PvdA-top aantrekkelijker dan het is. Dubieuze zorgondernemers, privéklinieken en specialisten kunnen op deze manier meer declareren dan nodig en op een onethische manier geld blijven verdienen aan het systeem.

‘Het zou zeer onwenselijk zijn als dergelijke aanbieders altijd alles vergoed moeten krijgen. Als aanbieders die vooral rijk willen worden of die onvoldoende kwaliteit bieden niet hoeven te worden vergoed, is er geen volledig vrij keuze voor verzekerden. Het partijbestuur vindt dat terecht.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Moslims

Zaterdag was de eerste dag van het PvdA-congres in Utrecht. Vicepremier Lodewijk Asscher nam het daar op voor moslims in Nederland. ‘We kunnen niet accepteren dat moslims hun geloof gekaapt zien door terroristen, en het debat overlaten aan extremisten. Moslims horen bij Nederland.’

Ook wees hij erop dat zijn partij niet moet wegkijken van de problemen en niet moet wegdromen. ‘Niet bang maken en haat zaaien. Liever het pijnlijke gesprek dan het makkelijke stilzwijgen.’

Bij het begin van het congres was applaus voor burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Eberhard van der Laan van Amsterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.