‘PvdA-senatoren willen geen garantie geven’

18 december 2014Leestijd: 2 minuten

De drie PvdA-senatoren die de Zorgwet hebben weggestemd, weigeren vooraf een deal te sluiten met de PvdA-top om de ‘kerstcrisis’ te beëindigen. Marijke Linthorst, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn vinden dat het kabinet nieuwe voorstellen aan het hele parlement moet voorleggen en niet alleen aan hen.

Dat melden direct betrokkenen aan RTL Nieuws. ‘De drie zijn absoluut niet van plan vooraf een deal te maken. Want, zo zeggen ze: het gaat niet alleen om onze drie tegenstemmen. Nog 35 andere senatoren hebben tegengestemd,’ zegt politiek verslaggever Frits Wester.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Garantie

Volgens de NOS weigert het drietal een garantie te geven dat ze wel met een nieuwe wet akkoord gaan. De drie willen om staatsrechtelijke redenen pas hun eindoordeel geven als een nieuwe wet in stemming komt. Ze willen eerst de uiteindelijke tekst onder ogen krijgen.

Inhoudelijk gaan ze wel min of meer akkoord, maar ze benadrukken dat een Eerste Kamerlid pas in de laatste fase van het proces bepaalt hoe hij stemt. ‘Inhoudelijk zijn we heel dicht bij elkaar gekomen, maar het laatste zetje dat geëist wordt, dat wij van tevoren ja zeggen tegen een tekst die we nog niet hebben gezien, dat kan en mag staatsrechtelijk helemaal niet,’ zegt Ter Horst. Ze houdt hoop dat de partijen eruit komen. ‘Niemand heeft er baat bij dat het kabinet valt. Ik zou het zeer betreuren als het hierop zou mislopen,’ zegt de PvdA-senator.

Druk

Tot nu toe werd aangenomen dat Linthorst en Ter Horst bereid zouden zijn een compromis te sluiten, alleen Duivesteijn zou dat weigeren. Nu blijkt dat de drie Eerste Kamerleden gezamenlijk niet van plan zijn om toe te geven aan de druk van de top van de PvdA.

De drie senatoren zijn ervan overtuigd dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel van minister Edith Schippers (VVD, Gezondheid) heeft verworpen. Het is aan het kabinet om met nieuwe voorstellen te komen, die vervolgens door de Tweede Kamer en de Senaat moeten worden ingediend en behandeld.

Eerder op de dag werd gemeld dat de coalitiegenoten VVD en PvdA in de nacht van woensdag op donderdag nog geen oplossing hadden bereikt, maar dat ze wel voorzichtig optimistisch gestemd waren over een positieve uitkomst. De onderhandelingen lijken nu muurvast te zitten.

Premier Mark Rutte (VVD) is beschikbaar voor een debat in de Tweede Kamer over de ontstane crisis, mochten de parlementariërs daar behoefte aan hebben. Hij gaat niet naar de EU-top in Brussel, die vanaf vanmiddag wordt gehouden. Inmiddels zijn de premier, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en Schippers bij elkaar gekomen voor overleg.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."