VVD: jihadist liever hier in de bak dan daar in Irak

25 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het is niet alleen dom, maar ook vooral laf om geradicaliseerde moslims naar het zogenoemde ‘kalifaat’ af te laten reizen. De VVD voelt niets voor het PVV-plan om jihadisten te laten vertrekken.

‘Laat die jihadisten lekker gaan. Opgeruimd staat netjes,’ is een veelgehoorde term in de discussie over radicale moslims die ons land willen verruilen voor Syrië of Irak.

Dom en laf

Het beleid van het kabinet is er juist op gericht om te voorkomen dat jihadisten daadwerkelijk naar het ‘kalifaat’ afreizen. VVD-Kamerlid Dijkhoff staat achter dit beleid.

‘Het is dom omdat je helemaal niet van het probleem af bent. Van de ongeveer 160 uitreizigers zijn er 18 gesneuveld en zijn er veel meer teruggekeerd. Je bent dus niet van een jihadist af als je ‘m laat gaan, in tegenstelling tot wat sommige partijen beweren,’ schrijft de VVD’er op zijn website.

Daarnaast vindt Dijkhoff het ‘dom’ omdat we Islamitische Staat (IS) aan de ene kant bevechten en aan de andere kant sterker maken door jihadisten af te laten reizen.

Moorden liever niet hier

Maar de VVD’er vindt het vooral ‘laf’ om deze geradicaliseerde personen maar gewoon hun gang te laten gaan. ‘Het is net alsof je zegt “moorden en verkrachten, nou vooruit, als je het maar niet hier doet,” schrijft Dijkhoff die ervoor pleit om het reizen naar het ‘kalifaat’ strafbaar te maken.

In de toekomst zou dit gebied alleen nog maar mogen worden bezocht door journalisten of door bijvoorbeeld ouders die hun kinderen terug proberen te halen. Op dit moment is het lastig om teruggekeerde Syriëgangers te berechten omdat hun misdaden vaak niet kunnen worden aangetoond.

Nobele vrijheidsstrijders

Jihadisten vinden uiteraard zelf dat Nederlandse autoriteiten ze gewoon moeten laten gaan. ‘Geef die nobele islamitische vrijheidsstrijders hun paspoorten terug en laat ze vertrekken,’ zei een jihadist onlangs in het AD.

Ook in de politiek gaan er stemmen op om jihadisten te laten vertrekken. Zo wil de PVV dat het kabinet de jihadisten laat gaan en ervoor zorgt dat ze nooit meer terugkomen. Maar volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, wordt door het tegenhouden van jihadisten in ieder geval voorkomen dat ze ‘in de volgende fase van radicalisering komen’.

Servaas van der Laan
Servaas van der Laan (1984) was van juni 2016 tot en met oktober 2019 redacteur Economie bij EW.
Lees meer
Servaas van der Laan