Kuzu en Öztürk: geen ruimte voor kritiek binnen PvdA

14 november 2014Leestijd: 2 minuten

Binnen de PvdA was er geen enkele ruimte voor kritiek. Het vertrek van PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk is ‘jammer, maar ‘onontkoombaar’.

De twee Kamerleden reageerden vrijdagavond in televisieprogramma Pauw op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

Vertrouwen

Tunahan en Kuzu werd tijdens het fractieberaad herhaaldelijk gevraagd om op wat voor manier dan ook, het vertrouwen uit te spreken in minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken). PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zei hierover in televisieprogramma Nieuwsuur dat Öztürk en Kuzu dit hebben geweigerd.

De twee zeggen dat zij inderdaad geen verklaring van vertrouwen wilden tekenen, omdat dat volgens hen alleen nodig is als er sprake is van wantrouwen en dat is niet het geval. ‘Er is alleen sprake van kritiek. Dat moet kunnen,’ zegt Öztürk.

De Kamerleden waren kritisch over de handelwijze van Asscher, die de portefeuille integratie heeft, inzake Turkse organisaties in Nederland. Volgens Kuzu en Öztürk was er onderzoek gedaan naar organisaties als Milli Görüs, waar niets opmerkelijks naar voren was gekomen, behalve onduidelijkheden over de financiën.

De organisaties zouden een belangrijke rol spelen in integratie van Turken. Door de organisaties te blijven monitoren, worden de organisaties onnodig verdacht gemaakt, zegt Öztürk.

Ook Kuzu zegt dat er alleen verder onderzoek naar de organisaties moet worden gedaan, als daar een concrete aanleiding voor is.

Actie

De gemoederen in de PvdA-fractie liepen hoog op tijdens het beraad donderdagavond. Kuzu en Öztürk zeggen dat er nu sprake is van een geregisseerde actie van de PvdA tegen hen. Behalve Van Dam, was ook PvdA-fractieleider Diederik Samsom vrijdagavond op televisie, bij RTL Late Night.

Öztürk zei tijdens het beraad tegen PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch: ‘Moge Allah jou straffen’. Dat stond vrijdagochtend op de voorpagina van De Telegraaf. Volgens de Tweede Kamerleden laat dat zien wat er mis is in Nederland. ‘Als ik godverdomme had gezegd, zou het niet op de voorpagina staan,’ zegt Öztürk.

Samsom zegt over de verwensing: ‘Ik vond het doodeng. Ik dacht o jee, poeh. Het was bedreigend. Het was in de emotie en ik begrijp dat het kan ontstaan, maar het was wel tekenend voor de manier waarop het ontspoorde.’

Kuzu en Öztürk maakten eerder vandaag bekend dat ze een nieuwe politieke beweging beginnen. Een beweging ‘waar Nederland naar snakt’. Kuzu en Öztürk vinden dat het debat over integratie is verruwd en verhard en willen met hun beweging naar eigen zeggen mensen vertegenwoordigen, die zich nu niet door de politiek vertegenwoordigd voelen.