Kuzu hekelt formatie: ‘Weinig aandacht voor discriminatie’

19 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Formatie gaat verder. Foto:ANP

Edith Schippers heeft de partijleiders opgeroepen te reflecteren op hun positie in de formatie. De opnieuw aangestelde informateur vindt dat zij geen nieuwe formatiepoging kan ondernemen zolang de fractievoorzitters zo weinig bewegen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Amper een week na het vastlopen van de eerste formatieronde lijkt de impasse compleet. De geopperde mogelijkheid om de ChristenUnie bij de gesprekken te betrekken, is door Alexander Pechtold van D66 met grote terughoudendheid ontvangen. Pechtold noemt de zo te behalen Kamermeerderheid van 76 zetels krap, en vindt de verschillen tussen D66 en de ChristenUnie erg groot.

Ook  Emile Roemer van de SP volhardt in zijn weigering met Mark Rutte in zee te gaan. De derde mogelijkheid, om de gedecimeerde PvdA aan de formatie te laten deelnemen, wijst PvdA-leider Lodewijk Asscher nadrukkelijk van de hand.

Impasse? ‘Te vroeg’

Schippers zelf wil nog niet spreken van een impasse: ‘Dat vind ik na anderhalve dag te vroeg.’

Morgen zet PVV-leider Geert Wilders extra druk op de ketel. In een interview met De Telegraaf laat hij weten dat hij als enige bereid is om te formeren. Hij uit zijn ergernis over Mark Rutte: ‘Hij is rubberen Robbie,’ zegt Wilders, ‘bezig met zijn enge, eigen premiersbelang.’ Het gaat er bij de PVV-leider niet in dat hij als enige wordt uitgesloten: ‘Met iedereen wil Rutte regeren, behalve met de PVV, de enige partij met wie hij een streng immigratiebeleid kan realiseren. Niemand die dat snapt.’

Kuzu

Ook Tunahan Kuzu van de partij DENK heeft van zich laten horen. Hij stuurde de informateur een brief waarin hij schrijft dat hij niet tevreden is over de eerste formatiepoging. Het zou bij de gesprekken volgens Kuzu te weinig zijn gegaan over de aanpak van discriminatie. Opmerkelijk, want de inhoud van de formatiegesprekken is voor zover bekend niet uitgelekt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook gaf Kuzu het advies om de PvdA te betrekken bij de formatie, en hij riep de sociaal-democraten op voorwaarden te stellen aan regeringsdeelname.