Varsseveld: smart industry als magneet

Varsseveld is een van de pijlers van de Nederlandse smart industry. Het Varsseveld Industriepark (VIP) wordt zelfs uitgebreid met een nieuw industrieterrein om alle toeloop te accommoderen. Wethouder Ben Hiddinga en ondernemer Jan-Willem Boezel over de aantrekkingskracht.

Bedrijven kijken hier hoe ze elkaar kunnen helpen

Dat het bruist en gonst in Varsseveld is niets nieuws. Het dorp – zesduizend inwoners, onderdeel van de gemeente Oude IJsselstreek in Gelderland – is van oudsher een centrum van industriële activiteiten, vooral van hout- en meubelbouw. In de afgelopen jaren is Varsseveld uitgegroeid tot een van de pijlers van de Nederlandse smart industry, met boegbeelden als 24/7TailorSteel.

Ook Van Raam, marktleider als het gaat om aangepaste fietsen, maakt dankbaar gebruik van robotisering en andere mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden. Technisch directeur Jan-Willem Boezel noemt de digital twin: “Van Raam gebruikt deze onder andere om de levenscyclus van fietsen digitaal na te bootsen, om betere en duurzamere fietsen te bouwen. Ook kunnen we nieuwe productielijnen en -concepten kopiëren naar onze fabriek in Polen.”

Op nog geen kilometer van Van Raam bouwt Contour Advanced Systems aan de nieuwste generatie lithiumbatterijsystemen, onder andere voor gebruik bij windparken. Beide bedrijven werken nauw samen als het gaat om het werven van talent.

Typisch Achterhoek

Essentieel voor de smart industry is dat er in samenwerkingsverbanden wordt geïnnoveerd, waarbinnen kennis en kunde worden gedeeld. Die samenwerking is gebaat bij een hoge mate van onderling vertrouwen en de bereidheid om elkaar te ondersteunen. “En laat dat nou net iets zijn wat typisch is voor de Achterhoek”, zegt Ben Hiddinga, wethouder Economie van Oude IJsselstreek. “Bedrijven kijken onderling hoe ze elkaar kunnen helpen, nemen van elkaar af en wisselen personeel uit. En wij als gemeente proberen het bedrijfsleven zo goed mogelijk te faciliteren. Niet alleen in Varsseveld, maar ook met bijvoorbeeld start-uplocatie SmartHub Incubator Industry en Civon op het DRU Industriepark in Ulft.”

Hiddinga vervolgt: “Uiteraard spant Oude IJsselstreek zich ook in om de verdere opbloei van de smart industry te bevorderen.” Hij wijst erop dat de gemeente is begonnen met het ontwikkelen van een nieuw industrieterrein van 25 hectare groot, dat plaats moet bieden aan 1500 werknemers. Dat moet lukken: “De magneetwerking van het ecosysteem rondom de smart industry is gigantisch.”

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.