Harlingen gaat voor goud

Een zeehaven, ruimte voor bedrijven en mensen, en een bevolking van innovatieve doorzetters die rechtdoorzee zijn. Dat is ‘het goud van Noordwest-Friesland’. En dat moet maar eens ontgonnen worden, vindt wethouder Paul Schoute van Economische Zaken.

Harlingen is een stad met potentie – een monumentale stad aan werelderfgoed de Waddenzee

‘Het goud van Noordwest- Friesland’ is het sociaal-economische actieprogramma van Harlingen en de gemeente Waadhoeke. De bedoeling is dat overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen anticiperen op de demografische krimp van de regio. Belangrijk onderdeel: de terugloop in de beroepsbevolking opvangen en mensen opleiden en aantrekken om de vacatures te vervullen.

Maritieme hub

Met de opleidingsmogelijkheden zit het wel goed. Harlingen wil een ‘maritieme hub’ worden, een bron van werkgelegenheid. De havenstad huisvest de grootste binnenvaartopleiding van Europa. “En het hbo in Leeuwarden is om de hoek”, zegt wethouder Paul Schoute van Economische Zaken. “We hebben de bedrijvigheid en een goed vestigingsklimaat”, meent hij, “om mbo’ers en hbo’ers voor de regio te behouden.”

Doordat de lijnen tussen de sectoren dankzij het programma korter worden, is het bijvoorbeeld eenvoudiger om scholieren te laten zien welke mogelijkheden er later zijn, aldus taxiondernemer Ali van der Pol, die geregeld jongeren over de vloer heeft. “En de sfeer is ook informeel; je kunt hier (het gemeentehuis, red.) zo binnenlopen om iets te bespreken.”

Harlingen is een echte stad, met historie en een stadsleven. Het is de enige Friese zeehaven, de opstap naar de Waddeneilanden en thuishaven voor vissers, de bruine vloot en rivier- en zeecruiseschepen. Schoute: “De Willemshaven is een mix van nautische historie, cultuur en horeca, waar gasten hun hart kunnen ophalen.”

Bereikbaarheid zit wel goed

Bereikbaarheid is belangrijk voor bedrijven en inwoners. En dat zit wel goed, weet Van der Pol beroepshalve. “Schiphol is iets meer dan een uurtje rijden, Groningen ook. En er zijn vrijwel nooit files.” De woon-werkafstand wordt bovendien minder belangrijk gevonden, zeker sinds corona, aldus Schoute.

Die mix trekt nu al mensen en bedrijven uit de Randstad. Laat maar komen, zegt Schoute. Vestigingsruimte is er nu nog. “Harlingen is een stad met potentie – een monumentale stad gelegen aan het werelderfgoed de Waddenzee – en we zijn duidelijk goed op weg om dat goud te ontginnen.”

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.