Waar u ook heen wilt, met deze tips zet NS u op het goede spoor

Als de musea en horeca weer opengaan kunnen we de gemiste uitstapjes eindelijk weer inhalen. Aan het aanbod zal het niet liggen: NS brengt u in no-time naar de mooiste steden van ons land. Denk bijvoorbeeld eens aan Breda of Nijmegen. U reist op uw gemak en stapt uit in hartje stad. Hoezo file- en parkeerstress?

Perron Breda: een stedentrip met Brabantse charme

Breda wordt de ‘Parel van het Zuiden’ genoemd. Als u er rondloopt, begrijpt u waarom. De historische stadskern dateert al uit de twaalfde eeuw en was de residentie van het Huis van Nassau. Prins Willem van Oranje woonde in het Kasteel van Breda, dat u bij een stadswandeling door de wijk Valkenberg tegenkomt.

Breda staat ook bekend om zijn mooie bosrijke omgeving. Het Mastbos is één van de oudste aangeplante naaldbossen van Nederland. De elf of veertien kilometer lange NS-wandeling Mastbos (ns.nl/wandelen) voert door deze groene oase net buiten Breda, met stille vennetjes en het sprookjesachtige, vijftiende-eeuwse Kasteel Bouvigne.

Houd wel wat tijd over voor de bourgondische sfeer in de binnenstad, want daar staat Breda om bekend. Op de Grote Markt wachten de gezelligste terrassen.

Mochten de musea nog niet open zijn, dan kunt u alvast de Blind Walls Gallery ontdekken (blindwalls.gallery.nl). Dit ‘museum op straat’ is een steeds groeiende verzameling muurschilderingen die je meenemen naar verleden, heden en toekomst van Breda.

Ondertussen trek gekregen? Loop binnen bij de jongens van Zand en Klei (zandenklei.nl). De naam verwijst naar het gevarieerde menu van smakelijke aardappelgerechten. Houdt u meer van een zoete high tea, dan voelt u zich thuis in het felroze interieur van A Cup of Cake, waar u de fijnste cupcakes, sweets en cookies kunt bestellen. Daarna vervolgt u de stadswandeling in de wijk Belcrum.

Op het Haveneiland vindt u Stek Breda (stekbreda.nl), een vrolijke mengelmoes van creatieve ondernemers, ateliers, boetieks en horeca die duurzame producten aanbieden. Is het mooi weer en  bent u met de kinderen op stap, dan zijn Skatepark Pier15 en Belcrum Beach, het stadsstrand van Breda, een favoriete hang-out. U kunt zelfs een sup huren om over de grachten te peddelen. Daarbij komt u langs het stadspark, het Kasteel van Breda en de oude Koepelgevangenis. De 97 meter hoge Onze Lievevrouwekerk die overal bovenuit torent, is het kompas.

Perron Nijmegen: een tijdreis van heden naar verleden

De eerste halte tijdens een bezoek aan Nijmegen is ook de eerste halte in de geschreven geschiedenis van ons land: Nijmegen is de oudste stad van Nederland.

Op een kwartier lopen van het station (of zeven minuten met de OV-fiets), vindt u Museum het Valkhof (museumhetvalkhof.nl), dat u terugbrengt naar het Noviomagus uit de Romeinse tijd. Het museum heeft een unieke collectie historische voorwerpen uit 5.000 jaar geschiedenis.

De trein nemen is een duurzaam bewuste keuze die past bij Nijmegen. Het is namelijk één van de groenste steden van ons land, van recycleshoppen bij Sussies (sussiesvintage.com), waar u vintage kleding vindt, tot eten bij Wally (restaurantwally.nl), de duurzaamste burgertent van Nederland. Bijna de helft van hun burgers is vegetarisch. Wat dacht u van een burger met zeewier, Groningse Krombekbonen of oesterzwammen uit Nijmegen?

Duurzaam overnachten kan op 300 meter van het station, in het door zonnecollectoren verwarmde Guesthouse Vertoef (guesthousevertoef.com). De keuken serveert de beste lokale producten.

In Nijmegen zijn er negen wandelroutes door de Ooijpolder en de uiterwaarden van de Waal, waar u wilde paarden, bevers, ganzen en Galloway runderen kunt zien. Even verderop naar het westen staat u weer op de levendige Waalkade in hartje Nijmegen.

Geïnspireerd geraakt? Ga naar ns.nl/inhaalreizen voor meer inspiratie.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NS en gemaakt door New Skool Studio.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.