Een uitdagend ontwerp: de creatie van ’s werelds eerste pc met opvouwbaar scherm

In de altijd actieve technologische wereld vervagen de rollen tussen persoonlijke en professionele apparaten steeds meer. Gebruikers willen apparaten om productief te werken, waar ze ook zijn. Deze behoefte aan flexibiliteit en veelzijdigheid in onze technologie is de katalysator geweest voor de creatie van de pc met opvouwbaar scherm.

Het creëren van een geheel nieuwe productcategorie die voorziet in de voortdurend veranderende behoeften van de klant, biedt een groot aantal uitdagingen die innovatief en creatief denken, een vooruitziende blik, uitzonderlijke ontwerp- en technische expertise vereisen. Hoewel het proces enkele jaren in beslag nam, was het een ongelooflijke reis om de complexe uitdagingen van het ontwerpen en ontwikkelen van de eerste pc met opvouwbaar scherm ter wereld – de Lenovo ThinkPad X1 Fold – aan te gaan.

De ruimte voor innovatie identificeren

Al voor COVID-19 was de trend van ‘overal werken’ in opkomst en nu is onze manier van werken geheel veranderd. In 2019 meldde IWG dat 50 procent van de werknemers wereldwijd minstens 2,5 dag per week buiten kantoor werkte. Wetende dat de trend alleen maar sterker wordt, bleven wij nadenken over de toekomst van draagbare technologie.

Een belangrijk gebied voor innovatie was het flexibele en opvouwbare OLED-display, een markt die naar verwachting tegen 2024 groeit tot 167,7 miljard dollar. Dit bracht ons tot het pc-concept ‘draag klein, gebruik groot’ dat leidde tot de creatie van een geheel nieuw apparaat in een nog niet bestaande categorie: de introductie van ’s werelds eerste pc met opvouwbaar scherm.

Een oplossing om het onmogelijke te ontwerpen

Toen de behoefte eenmaal was vastgesteld, verschoof onze focus naar ideevorming en ontwerp. De sleutel tot een succesvol ontwerp was het bedenken van de ervaring voor de eindgebruikers en het identificeren van de belangrijkste componenten die het apparaat moet hebben. Vervolgens moesten we een blauwdruk ontwikkelen om die componenten tot leven te brengen. De uitdaging voor het ontwerpteam van de X1 Fold werd hoe de grootte en draagbaarheid van een smartphone, de kracht en functionaliteit van een zakelijk apparaat en de flexibiliteit die in de huidige markt ontbreekt, te combineren om op alle fronten te presteren.

Het antwoord was het opvouwbare scherm!

Engineering als deel van de oplossing, niet het probleem

Bij de eerste schetsen in 2016 gingen we de technische fase in waarin de creatieve visie tot leven werd gebracht door middel van technische architectuur. Voor de technische uitdagingen was een divers team nodig dat verschillende perspectieven bood om effectief samen te werken en oplossingen te ontwikkelen die het toen nog onmogelijke konden realiseren.

In het geval van de ThinkPad X1 Fold werkten de engineering- en sub-engineeringteams van Lenovo en Intel onvermoeibaar samen om oplossingen te ontwikkelen rond het ontwerp, de duurzaamheid en bruikbaarheid van het apparaat. De grootste uitdaging was om alle systeemcomponenten in een zeer beperkte ruimte te laten passen, wat alleen werd verergerd door de unieke beperkingen van het opvouwbare mechanisme.

De oplossing werd gevonden in lagen. Elf lagen om precies te zijn – inclusief de rand, het opvouwbare OLED-scherm gemaakt in samenwerking met LG Displays, het koolstofvezel sluiterframe, het unieke koelsysteem en het opvouwbare grafiet. Hoewel het OLED-scherm opvalt, is er veel meer dan op het eerste gezicht lijkt. Meerdere lagen onder het scherm laten gebruikers de voordelen van de vouwtechnologie volledig ervaren.

Wat de ThinkPad X1 Fold echt opvouwbaar maakt, is het unieke multi-link-scharnier achter het opvouwbare scherm. Dit scharnier is ontworpen om het OLED-scherm te beschermen wanneer het is gesloten en zorgt voor de juiste spanning over het volledige bewegingsbereik, waardoor het scherm plat wordt ’getrokken‘ wanneer het volledig is geopend. In combinatie creëren de lagen en het scharnier een positieve gebruikerservaring die wordt gekenmerkt door duurzaamheid. Naast een ongekend fysiek ontwerp, biedt de ThinkPad X1 Fold ook een nieuw niveau van bruikbaarheid. Ook belangrijk was de buitenkant van de laptop. De leren kaft geeft de X1 Fold een luxe uitstraling. Het apparaat lijkt hiermee op een boek en ligt lekker in de hand.

Met het besef dat gebruikers een always-on en altijd verbonden ervaring willen, ontwierp het team de X1 Fold met luidsprekers en zes antennes voor 5G- en Wi-Fi-connectiviteit. Om de koeling te maximaliseren, liet ons team in Yokohama (Japan) zich inspireren door Yosegi, een traditionele Japanse mozaïek-houtbewerking, om een ​​revolutionair koelsysteem te creëren.

Getest op duurzaamheid

In de laatste fase voordat het product op de markt komt, moest de ervaring van de eindgebruiker worden verfijnd, wat grondige rigoureuze tests vereist om bruikbaarheid, duurzaamheid, kwaliteit en functionaliteit te garanderen.

Het unieke apparaat van Lenovo is getest in overeenstemming met de beroemde, maar streng bewaakte Lenovo Yokohama-benadering. Deze benadering verlegt de grenzen van een apparaat om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de eisen van de ThinkPad-naam. In het geval van de ThinkPad X1 Fold, die de grenzen van ontwerp en engineering verlegt, was dit een cruciale stap voordat deze op de markt werd gebracht. Omdat flexibiliteit en opvouwbaarheid bepalende kenmerken van het product waren, werd het apparaat minimaal 30.000 keer geopend en gesloten als onderdeel van dit proces om ervoor te zorgen dat het scherm zijn integriteit en functionaliteit zou behouden.

Het op de markt brengen

Met zo’n innovatie en vindingrijkheid, is het potentieel van de ThinkPad X1 Fold onbeperkt. Kies een branche en er zullen ongetwijfeld werknemers zijn die baat hebben bij een opvouwbare computer. Dokters en verpleegkundigen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk van de ene naar de andere afdeling met dit draagbare ontwerp.

Een nieuw product creëren, en zelfs een nieuwe productcategorie is niet eenvoudig. Het vereist vindingrijkheid, creativiteit en moedig creatief denken. Maar klanten hebben merken nodig die aan hun ontwerpbehoeften voldoen om productiviteit en mobiliteit te vergroten. De creatie van de ThinkPad X1 Fold laat zien dat met de juiste ontwerpaanpak alles mogelijk is.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.