Zomerse surprises in ‘hofstad’ Leeuwarden

Friese zomers zijn heerlijk: de ruimte, het eindeloze water, de strakblauwe luchten. Combineer die genoegens met een historische binnenstad vol verborgen geheimen en je hebt de perfecte bestemming voor je citytrip te pakken: welkom in Leeuwarden.

Op en aan het water gonst het geroezemoes op de gezellige terrassen en de musea stromen weer vol met kunstliefhebbers. Op cultureel gebied is het namelijk volop genieten in de knusse Friese hoofdstad. In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa, en barstte de lokale kalender van evenementen, festivals en culturele activiteiten. Het jubeljaar laat nog steeds zijn sporen na in de stad: ook dit jaar is er van alles te doen.

Hofstad van Nederland

Deze zomer komt namelijk het rijke Nassauverleden tot leven. Van 1584 tot 1747 was Leeuwarden hofstad van Nederland en nog altijd heeft de stad een vleugje koninklijke allure. Bovendien stamt het huidige koningshuis in rechte lijn af van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau (1688- 1765). Al op jonge leeftijd bestuurde zij vanuit Leeuwarden de noordelijke provincies als regentes-stadhouder. De hele zomer lang treed je in de voetsporen van Maria Louise en ontdek je de fascinerende Nassaugeschiedenis van Leeuwarden. Tijdens interactieve stadswandelingen ervaar je het leven van de Nassaus in Leeuwarden onder begeleiding van een gids. Een absolute must-see is Maria Louise Was Here, een uniek zomeravondspektakel. Hierin zorgen licht- en videoprojecties samen met speciaal door het Noord Nederlands Orkest gecomponeerde muziek voor een meeslepende en poëtische show georganiseerd in de tuin van het stadspaleis Princessehof, het voormalige woonpaleis van Maria Louise.

Genieten op het water

Op het water is het prima uitrusten geblazen. Stap in een praam voor een rondvaart door de grachten. Of waan je in Venetië en laat je varen in een heuse gondel. Vanaf de kronkelende stadsgrachten (die leiden naar gezellige winkelstraatjes) komt de geschiedenis van Leeuwarden helemaal tot leven. Aan het water vind je tevens heerlijke restaurants om je honger te stillen. Vaar langs bij Proefverlof, gevestigd in een oude gevangenis, met een terras aan de gracht waar ze een heuse Drijf Thru hebben ingericht voor je drankje-to-go. Of leg aan bij Stek, een heerlijke hotspot met zicht op de Oldehove en de Prinsentuin. In dit oude brugwachtershuisje aan de Harlingersingel kun je terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner en heb je uitzicht op de passerende bootjes.

Meer inspiratie? Kijk op visitleeuwarden.nl

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.