Huis isoleren kosten

Met de alsmaar stijgende energieprijzen is het nu extra verstandig om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Je hoeft dan namelijk in de winter minder hard te stoken om je huis warm te krijgen. En je houdt je huis in de zomer makkelijker koel. Overweeg je overigens om op termijn nog meer energiebesparende maatregelen te nemen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp? Dan is een goed geïsoleerd huis zelfs een must om je zelfopgewekte energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Maar goed, je huis isoleren kost natuurlijk ook geld. Hoeveel precies? Dat hangt af van de huidige toestand van de isolatie in je woning en welke maatregelen je moet nemen.

Overzicht kosten huis isoleren

We zetten de gemiddelde kosten voor het isoleren van je huis per maatregel op een rij.
– Dakisolatie – Kost tussen de 650 en 4.500 euro
– Spouwmuurisolatie – Kost tussen de 1.000 en 3.800 euro
– Gevelisolatie – Kost tussen de 7.500 en 37.000 euro
– Vloerisolatie – Kost tussen de 1.500 en 2.900 euro
– Glasisolatie – Kost voor HR++-glas tussen de 3.000 en 4.500 euro en voor Triple glas tussen de 10.000 en 15.000 euro.
Bron: Milieucentraal

Zoals je ziet, lopen de kosten nogal uiteen. Daarom geven we je hieronder wat meer uitleg.

Kosten dak isoleren woning

De meeste energie verlies je in huis met een slecht geïsoleerd dak. Als je dak nog niet goed geïsoleerd is, pak dat dan zeker als eerste aan. Een schuin dak isoleren kost vaak wat meer dan wanneer je een plat dak isoleert. Als je je zolder enkel als bergruimte gebruikt, kun je er ook voor kiezen om alleen de zoldervloer te isoleren. Dat kost je vaak maar een paar honderd euro.

Kosten spouwmuurisolatie of gevelisolatie

Spouwmuurisolatie is bij wat oudere woningen, die gebouwd zijn vóór 1975, vaak een must. Maar controleer ook als je woning later gebouwd is voor de zekerheid of je spouwmuren al goed zijn geïsoleerd. De kosten voor het isoleren van een spouwmuur verschillen per type woning. Bij een vrijstaand huis betaal je het meest, omdat daar alle buitenmuren geïsoleerd moeten worden. Spouwmuur isolatie voor 2 onder 1 kap is dus al iets goedkoper, omdat de muur die je deelt met de buren niet geïsoleerd hoeft te worden.
Heb je een heel oude woning? Bijvoorbeeld een jaren 30 woning? Dan heb je vaak geen spouw tussen de binnen- en buitenmuur. Je hebt dan gevelisolatie nodig. Dit kost wel meer dan spouwmuurisolatie, maar je kunt een dikkere isolatielaag aanbrengen, waardoor je uiteindelijk meer bespaart. Gevelisolatie is ook een goed idee als je woning in de toekomst energieneutraal wilt maken.

Kosten isoleren vloeren in huis

Ook vloerisolatie levert je een flinke besparing op je stookkosten op. Heb je een hoge kruipruimte? Dan kan de vloerisolatie meestal heel gemakkelijk worden aangebracht. Maar ook als je geen of een lage kruipruimte hebt, zijn er nog genoeg mogelijkheden. Een erkend isolatiebedrijf kan je precies vertellen wat voor jouw woning geschikt is.

Kosten glasisolatie voor je woning

Heb je enkel- of dubbelglas in je ramen? Dan kun je dit vervangen door HR++-glas of Triple glas. Die ramen isoleren en zorgen dat je minder warmte verliest. Triple glas is het duurst, maar isoleert ook het best.

Kosten huis isoleren financieren

Je huis isoleren kost alles bij elkaar dus al snel enkele duizenden euro’s. Als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je sinds 2021 hiervoor subsidie aanvragen bij de overheid. Maar die subsidie is nooit voldoende voor alle kosten. Heb je niet genoeg spaargeld om de resterende kosten zelf te betalen? Dan kun je je hypotheek verhogen of geld lenen met een persoonlijke lening. Bij het verhogen van je hypotheek krijg je echter vaak te maken met bijkomende kosten, zoals notaris- advies- en afsluitkosten. Hierdoor is voor het isoleren van je huis een persoonlijke lening bijna altijd goedkoper. Want voor die lening betaal je geen extra kosten en de rente is ook gewoon aftrekbaar van de belasting.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.