Al 45 jaar de liefhebber centraal

In 1976 begonnen Hans en Pieter Walraven De Nederlandse Wijnbeurs vanuit hun garage. De broers betrokken de beste wijnen rechtstreeks van de producent. Huidig Wijndirecteur Franz Lampe kwam in 1978 bij de Wijnbeurs en viert het 45-jarig jubileum met oude én nieuwe klanten.

Wijn & spijs: gouden combinaties

Wijn en spijs moeten elkaar versterken. Zoet bij zoet, krachtig bij krachtig, zuur bij zuur. Ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum van de Wijnbeurs deelt Franz Lampe zijn favoriete duo’s.

Witte wijnen

Rias Baixas (Albariño), Spanje (liefst jong) bij Paëlla di mare. “De frisse zeebries en het mineraalrijke fruit van deze droge witte wijn maken de spicy zeevruchten nog sappiger.”

Falanghina del Sannio, uit Campanië (100% Falanghina) een rijke vulkanische witte wijn met spice, rokerige steentjes en diepgang. Heerlijk bij spicy gamba’s uit de wok op een bedje veldsla met wat olijfolie en geraspte Parmezaan.

Pouilly Fumé (Sauvignon Blanc) (liefst jong) bij verse oesters op crushed ice met citroen. “Het ziltige krijt en de frisse zuren passen perfect bij het zilte oestersmaakje.”

Rode wijnen

Saint-Émilion (Merlot/Cabernet Franc) bij eendenborst met honing en tijm van de grill. “De fluweelzachte vuursteen kruiderij omarmt het krokantje van de gegrilde eend.”

Monferrato uit Piëmonte (Cabernet, Barbera, Dolcetto) is met z’n zachte aardse truffel spice perfect bij een langzaam gegaarde ossobuco.

Rechtstreekse inkoop bij de wijnboer was nieuw in de jaren 70. Met dat concept gingen de Walravens lijnrecht in tegen de gangbare wijnhandel. Door de traditionele en kostbare schakels als importeur, groothandel, detaillist en slijter over te slaan werden de grote wijnen van Bordeaux en Bourgogne weer betaalbaar. Welke wijn uit de favoriete streek van onze klanten is dit jaar het beste? Welke is het meest koopwaardig? Franz Lampe (1953) ziet het nog voor zich: “De enige manier om dat uit te vinden was door de wijnen blind te gaan testen. Tientallen glazen stonden naast elkaar op een witte plank op schragen, de flessen onzichtbaar verstopt. Zo’n witte plank gebruiken we nog steeds als proefbalie, de schragen niet meer.”

Het proefpanel van de Wijnbeurs is uitgegroeid tot een flink team van gecertificeerde kenners. Zij testen eerst de kleur: maximaal drie punten. Vervolgens de geur,  maximaal zeven. Dan de smaak, maximaal tien. Heeft de wijn ten minste zestien punten vergaard, dan kan deze worden ingekocht. De rest valt af. Dat zijn gemiddeld negen op de tien flessen. De wijn kan rechtstreeks van de châteaux naar de consument, met alle prijsvoordelen van dien.

Deze manier van wijn inkopen is behoorlijk intensief. Lampe: “De inkopers zijn permanent op zoek naar de lekkerste wijnen en laten vele proefflessen komen. Vaak moeten we wijnboeren teleurstellen omdat ze niet begrijpen waarom we vorig jaar wel en dit jaar niet van ze kopen. Maar we krijgen er blije klanten voor terug. Zij vertrouwen op onze kunde en smaak.” De Wijnbeurs durft daarom ook een ruime garantieregeling aan. Als je de wijn niet lekker vindt, mag je de rest van de doos terugsturen. In de praktijk wordt daar maar zelden gebruik van gemaakt.

Trend: van lang bewaren naar snel genieten

De Wijnbeurs: reputatie is niet leidend, kwaliteit wel

De eerste 25 jaar van de Wijnbeurs, toen nog De Nederlandse Wijnbeurs geheten, kozen klanten vooral voor topwijnen die ze zo lang mogelijk konden bewaren. Lampe: “Grote wijnen uit Bordeaux en Bourgogne, die bij voorinschrijving aanzienlijk goedkoper waren dan wanneer ze gebotteld, drie jaar later, op de markt kwamen. Deze wijnen moesten vervolgens dan nog zeker vijf tot tien jaar bij klanten de kelder in om op dronk te komen.”

De laatste twee decennia vragen klanten juist naar toegankelijke wijnen, waar men eerder van kan genieten. En niet pas na drie jaar thuisbezorgd krijgen, maar liefst morgen. Door deze trend kwam vooral Italië sterk op, met haar diversiteit aan druiven met karaktervolle eigen smaakstijlen. Wijnen met veel zondoorstoofd donker fruit en Italiaanse specerijen, maar mét behoud van de juiste zuren, om ze levendig en complex te maken. En die bovendien vaak lekker snel op dronk zijn.

Volgens Franz Lampe is de trend omgeslagen van lang bewaren naar snel genieten. “Van alleen de beroemde klassieke gebieden naar nieuwe regio’s met interessante smaakstijlen. En van bijna alleen maar rood, naar droog wit, frisse bubbels en knapperige, mineraalrijke rosé.”

Wijnbeursleden aan het woord

Ina Molducci, 35 jaar lid. “De wijnen zijn ons nooit tegengevallen. En bleek het niet onze smaak, dan stuurden we ze terug. De kennis bij de Wijnbeurs is zó groot. Tegenwoordig schenk ik vooral met kerst echt mooie flessen, aan mijn kinderen. Dus ik blijf lid.”

Hans Schaardenburg, 26 jaar lid. “Ik ben geen wijnkenner, maar ik proef wel dat de wijn van

de Wijnbeurs niet onderdoet voor de dure exemplaren. Door de redelijke prijzen en het goede assortiment kan ik me toch een aardige voorraad veroorloven.

Bekijk alle jubileumaanbiedingen op www.wijnbeurs.nl/wijnbeurs45

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
De Wijnbeurs

Zien, ruiken en proeven

Als wij niet naar Frankrijk kunnen, komt Frankrijk maar naar ons. Niet dat dit de lijfspreuk is van de Wijnbeurs, opgericht in 1976, maar in de praktijk is dat wel wat het proefpanel doet. De leden selecteren de beste wijnen, natuurlijk ook uit Italië, Spanje en tal van andere landen, om ze vervolgens bij u […]

Lees verder