Belangrijke data verloren? Zo kun je deze data terugkrijgen

Het is schrikken wanneer bestanden opeens niet meer op de computer staan. Het kan na een update gebeuren van Windows of na het uitvoeren van een systeemherstel.

Belangrijk is: het zou niet mogen gebeuren. Updaten of een systeemherstel moeten namelijk persoonlijke bestanden, zoals foto’s of documenten, met rust laten. Data Recovery biedt uitkomst als de gebruiker er niet uitkomt. Maar wat kunt u als gebruiker zelf nog doen?

Waardoor verdwijnen bestanden?

Wanneer een opdracht wordt gegeven om de harde schijf te formatteren of om een bestand te verwijderen dan wil dat niet altijd zeggen dat de bestanden allemaal weg zijn. In eerste instantie worden ze aan het zicht onttrokken van de gebruiker. Er wordt wel toestemming gegeven om over de bestanden heen te schrijven als er geen ruimte meer is. De bestanden zijn er nog wel, maar ze zijn onzichtbaar geworden.

Tover ze weer naar voren!

Het is nu belangrijk om de gegevens weer naar voren te halen. De verloren databestanden kunnen via een speciaal programma weer worden opgezocht en hersteld. Alsof ze in een prullenbak zitten die nog niet is geleegd. Het werkt heel goed bij externe harde schijven, USB sticks en geheugenkaartjes. Door de verkenner goed te gebruiken is het mogelijk om zonder een programma de bestanden op te halen.

De computer opschonen

Bij het gebruik van programma’s die computers opschonen of sneller te maken, kan het gebeuren dat er bestanden verloren gaan. Dat kan bijvoorbeeld komen door verkeerde instellingen.

De eerste stap is in Windowsverkenner zoeken naar de verdwenen bestanden. Geef een zoekopdracht op om de bestanden te vinden. Kijk ook in de prullenbak. Soms kan door een eigen fout een bestand zijn verwijderd en is het nog te vinden in de prullenbak. Hier is het heel gemakkelijk om het bestand weer terug te zetten op de originele plaats. De rechtermuisknop biedt uitkomst.

Een backup maken

Het is goed om met regelmaat een backup te maken van de belangrijke bestanden op de computer of externe schijf. Zorg dat deze niet snel wordt gedelete. Een backup in de cloud is ook een optie.

Kom je er niet uit? Schakel hulp in!

Ben je zelf niet zo handig met computers? Schakel dan vooral een professional in. Belangrijke bestanden kwijtraken is geen pretje. Gelukkig zijn er professionals die een slagingskans van 95 procent hebben op het terugvinden van kwijtgeraakte bestanden.

Kortom; voorkomen is beter dan genezen, maar wanneer je bestanden kwijt raakt kun je deze zelf vaak terugvinden met hulpprogramma’s. Mocht dit niet lukken, schakel dan een professional in om jouw belangrijke bestanden terug te vinden.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.