Is het glas van het leveren van vaccinaties half vol?

Enerzijds wordt in Europa de druk opgevoerd om meer en meer inwoners te vaccineren, anderzijds hebben diezelfde EU en andere rijke landen steun geweigerd om ontwikkelingslanden in staat te stellen hun eigen vaccins te maken en levens te redden. Zo heeft volgens Aids Healthcare Foundation (AHF) de pandemie pijnlijk duidelijk gemaakt dat het collectieve reactievermogen van de wereld, om adequaat te handelen bij het uitbreken van besmettelijke ziekten is gefaald. “Wanbeleid en hebzucht van rijke landen en farma bedrijven saboteren de wereldwijde toegang tot vaccinaties.”

Verantwoordelijkheid nemen en over tot actie

Zo vindt AHF dat de ontoereikende gebaren en gebroken beloften van farma bedrijven tot een halt moet worden geroepen: “Het is tijd dat wereldleiders wakker worden en over gaan tot actie”. Om dit te onderstrepen heeft de AIDS Healthcare Foundation tijdens een demonstratie op 13 oktober j.l. in Den Haag een brief overhandigd aan het Internationaal Gerechtshof om er bij leiders van de Europese Unie (EU) en de G20-landen op aan te dringen om de misdaden tegen de menselijkheid aan de kaak te stellen en om wereldwijd voor gelijkheid in distributie van COVID-19-vaccins te zorgen. Op dit moment ontvangen landen met lage inkomens, zoals Afghanistan, Ethiopië en Uganda, nog te weinig vaccins. Dit zorgt voor een grote ongelijkheid tussen rijk en arm, beschermd en onbeschermd. Het vraagt van de EU om gelijkheid van de distributie van de COVID-19-vaccins te garanderen.

Ongelijkheid vaccinatieprogramma is groot

Rijke landen hebben wereldwijd kritiek gekregen omdat zij vaccins hamsteren en er niet bij de farmaceutische bedrijven op aandringen hun knowhow te delen voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van vaccins, die in de eerste plaats door de belastingbetalers worden gefinancierd. Begin oktober waren wereldwijd 3,6 miljard doses COVID-19-vaccin toegediend, waarvan 80% aan mensen in hoge- en hogere-middeninkomenslanden. Nauwelijks 7% van de 1,3 miljard mensen op het Afrikaanse continent heeft slechts één dosis ontvangen. De discrepantie is nog groter voor landen met lage inkomens, waar 2,5% van de mensen een dosis heeft gekregen. Dit terwijl rijke landen vaccins in voorraad houden, terwijl ze deze niet direct nodig hebben.

Het COVAX-initiatief, dat aanvankelijk veelbelovend was, moest landen met lagere inkomens van voldoende vaccinaties voorzien. Die constructie is echter achtergebleven bij het oorspronkelijke doel om 20% van de ontvangende landen te vaccineren, wat nog steeds veel te weinig is wanneer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat een vaccinatiegraad van 70% nodig is om de wereld te beschermen.

In Nederland is nu 74% gevaccineerd, maar er zijn wereldwijd nog miljoenen mensen die onnodig onbeschermd zijn en kunnen sterven. Vaccins worden vooralsnog beschermd door octrooien en de productietechnologie blijft geheim. Dit beperkt het vermogen van sommige landen om hun bevolking levensreddende geneesmiddelen te geven aanzienlijk. Zo stelt AHF: “Het wordt tijd dat we mensenlevens voorop gaan stellen!” Lees hier meer over op vaccinateourworld.org.

 

 

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.