U gaat een stuk als dit waarschijnlijk niet lezen en dat is erg

27 maart 2024Leestijd: 2 minuten
In de Via Dolorosa, een van de beroemdste straten in de Oude Stad van Jeruzalem, hangt een gespannen sfeer. Foto: Scott Peterson/Getty Images

Nieuwsredacties zien precies wat er online goed wordt gelezen en wat niet. Het is soms deprimerend te zien wat er allemaal niet wordt aangeklikt, schrijft Hella Hueck.

Groot nieuws is te vergelijken met de nietsontziende kracht van een zwart gat. Een grote gebeurtenis, zoals de uitzichtloze oorlog in Gaza en de IS-aanslag in Rusland, trekt alle aandacht naar zich toe en slokt alles op. Er is geen ontsnappen aan.

Bovendien zorgen de algoritmes van X en Facebook er wel voor dat die onstilbare honger naar een flintertje nieuwe informatie blijft gevoed.

Een lampje richten op wat we niet zo vaak zien

Nieuwsredacties zien precies wat er online goed wordt gelezen en wat niet. Het is soms deprimerend te zien wat er allemaal niet wordt aangeklikt. Zoals de heftige oorlog die al bijna een jaar in Sudan woedt, waarbij duizenden doden vallen en miljoenen mensen op de vlucht zijn.

Geen sit-ins op stations om te protesteren tegen de etnische zuivering die daar gaande is. Te ver weg, te onvoorstelbaar, te abstract om onze aandacht te krijgen.

Aan ons journalisten om een lampje te richten op al die verhalen – groot en klein – die ook moeten worden verteld. Voor het EW-paasnummer ging onze correspondent Ralph Dekkers in Jeruzalem naar de Via Dolorosa – de weg die Jezus aflegde voor hij werd gekruisigd – om verslag te doen wat de oorlog doet met de stad.

‘De hoop is weg’

Nu het tegelijk ramadan en Pasen is, zou het in Jeruzalem moeten wemelen van de pelgrims en toeristen. Maar de toeristenindustrie ligt sinds 7 oktober op haar gat. Buitenlanders blijven weg uit angst voor aanslagen.

In de Oude Stad hangen achthonderd beveiligingscamera’s die alles en iedereen registreren. Voor kleine ondernemers is het sappelen. ‘De hoop is weg,’ zegt Michael Majid, die een toeristenwinkeltje runt. De meeste winkeliers houden de luiken gesloten. Toergidsen hebben al maanden geen werk.

Natuurlijk, het leed is van een andere gradatie dan wat zich 75 kilometer verderop in Gaza afspeelt. Maar Majids verhaal is net zo ­belangrijk. Want Ralph Dekkers toont met zijn reportage: oorlog maakt ook buiten het slagveld talloze slachtoffers.