Kaboutersocialisten misgunnen kinderen van immigranten toekomst

04 juli 2023Leestijd: 2 minuten
EW Economie-lezing: CPB-directeur Pieter Hasekamp (L) en EW-hoofdredacteur Arendo Joustra. Foto: Peter Hilz.

Voorstanders van krimp van de economie hebben hun eigen financiële zaakjes goed voor elkaar. Maar de kinderen van immigranten willen straks ook een baan en een die elk jaar beter betaalt dankzij  de groei van hun bedrijf, schrijft Arendo Joustra.

Tot nu toe het leukste woord van het jaar is ‘kaboutersocialisme’. Directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau muntte het in zijn EW Economie-lezing, die hij op uitnodiging van onze redactie eind juni hield.

Met dat woord typeerde hij het streven – vooral in linkse kringen populair – om de economie te laten krimpen in plaats van te laten groeien.

Hasekamp: streven naar degrowth is slecht idee

Het huidige economische systeem, gericht op consumptie- en productiegroei, moet volgens de aanhangers van degrowth (krimp) plaatsmaken voor een wereld waarin de nadruk ligt op duurzaamheid, niet-materiële waarden en een eerlijke verdeling van welvaart.

Hasekamp: ‘Het klinkt lekker huiselijk en sympathiek. Maar het is een slecht idee, omdat het ingaat tegen de fundamentele behoefte van de mens om het eigen bestaan te verbeteren en zelf keuzes te maken. Van boven opgelegde krimp leidt al gauw tot een soort kaboutersocialisme, waarin een autoritaire overheid gaat voorschrijven welke auto je wel, en welke je niet mag rijden.’

Alsof Greenpeace en Milieudefensie niet willen groeien

Die onvrijheid is niet het enige probleem. Het zijn juist welvarende landen die dankzij hun economische groei voldoende geld hebben om de natuur te beschermen, technologische oplossingen te vinden om de CO2-uitstoot te verminderen en oog te hebben voor armen in zowel binnen- als buitenland.

Streven naar krimp is nogal onnatuurlijk. Niet alleen voor bedrijven en individuen, maar ook voor organisaties als Milieudefensie en Greenpeace. Of willen die soms hun ledenaantallen halveren?

Mogelijk hebben de aanhangers van degrowth hun eigen financiën op orde, maar de kinderen van immigranten, om maar een groep te nemen, willen straks toch graag een baan en liefst één die elk jaar beter betaalt omdat hun bedrijf groeit.