U kunt de biodiversiteit helpen door een maand niet te maaien

05 april 2023Leestijd: 2 minuten
De tuin van een huis aan de rand van het Brabantse dorp Alphen is een oase van klaprozen, korenbloemen en andere wilde bloemen. Foto: ANP

Het liefst maaien tuineigenaren elke week hun gazon. Maar op die manier komt er geen bloem op. Help de insecten door in de maand mei het gazon niet te maaien, schrijft Liesbeth Wytzes

Het gazon? Dat moet er strak gemaaid uitzien. Het liefst gaan tuineigenaren er elke week overheen met de maaimachine. Maar op die manier komt er geen bloem op, en dat maakt van die tuin een woestijn voor insecten. En met die insecten gaat het bepaald niet goed. Het heel ingewikkelde stelsel van biodiversiteit heeft het zwaar. Daarover kun je somberen, maar beter is het om iets te doen. Of beter nog: iets niet te doen, namelijk maaien. Zodat de natuur zich enigszins kan herstellen.

Door een maand niet te maaien, krijgen planten in dat gras de kans te bloeien. Dat zorgt voor heel veel extra eten voor belangrijke insecten, zoals bijen, hommels, kevers. En daar komen weer allerlei vogels op af. Mei is de beste maand om niet te maaien: dan komt alles tot bloei, als het daarvoor tenminste de kans krijgt. Bovendien houdt langer gras meer vocht vast en dat gaat uitdroging tegen.

Tuinen worden omgetoverd van woestijnen naar een snackbar voor insecten

EW mag kritisch zijn over sommige klimaat- en stikstofmaatregelen, we houden van de natuur en weten dat de biodiversiteit van belang is, ook voor de voedselproductie in eigen land en wereldwijd. Samen met collega-weekblad Knack in België steunt EW daarom de actie Maai Mei Niet en roepen we alle tuinbezitters op dat gras eens met rust te laten.

Van alle huiseigenaren heeft 70 procent een tuin. Bij elkaar beslaan die een oppervlakte van 30.000 hectare. Het zou de biodiversiteit een boost geven als die tuinen worden omgetoverd van woestijnen naar een snackbar voor insecten!

Luister ook de podcast Elke Week over Maai Mei Niet:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."