Schrap de slecht doordachte fiscale regel uit 2017

30 november 2022Leestijd: 1 minuut
Blauwe enveloppes van de Belastingdienst. Foto: ANP

Toen de Hoge Raad in december 2021 oordeelde dat de belasting over spaargeld en ander vermogen (‘box 3-belasting’) sinds 2017 in strijd is met het Europees Mensenrechtenverdrag, ontdekten ruim twee miljoen spaarders dat ze achter het net visten.

Alleen de 60.000 deelnemers aan de zogeheten massaal bezwaarprocedure tegen box 3 krijgen belastinggeld terug. Wie geen bezwaar maakte, krijgt niets. Dat is per 2017 namelijk de stilletjes ingevoerde nieuwe wettelijke regel.

Ambtshalve herziening

Hoewel de Hoge Raad in mei nog zei dat deze regel door de beugel kan, staat het haaks op het rechtsgevoel van menigeen. Dus komt er weer een massaal bezwaarprocedure: hebben ook niet-bezwaarmakers recht op teruggave van onrechtmatig geheven box 3-belasting? Om te voorkomen dat de Belastingdienst bezwijkt onder de bezwaarschriften (ambtshalve herzieningen), stelt het kabinet de in 2017 ingevoerde regel tijdelijk buiten werking: wie geen bezwaar maakt, profiteert zo toch van een gunstige uitspraak over box 3.

Maar het kabinet zou de regel beter voor altijd kunnen schrappen, want waarom moet de burger een onrechtmatige belasting betalen?