Premium Lock Waarom zwijgen de bekende Nederlanders over de rebellie van Iraanse vrouwen?

30 september 2022Leestijd: 4 minuten
Demonstratie in Parijs tegen het Iraanse regime. Foto: ANP

Anders dan in de Verenigde Staten en Canada blijft het in Europa – Frankrijk uitgezonderd – opvallend stil als het gaat om steunbetuigingen voor de rebellerende Iraanse vrouwen, ziet Afshin Ellian. Durven bekende Nederlanders vrouwen niet te steunen die hun hoofddoeken verbranden?

Woede heeft zich meester gemaakt van Iran. Vrouwen protesteren tegen de hoofddoek. Na 42 jaar herrijzen ze als een natuurkracht tegen de islamitische staat. Beelden die ik de voorbije dagen heb bestudeerd, gaan het verstand van een gemiddelde man te boven: extreem gewelddadige en barbaarse fysieke aanvallen op vrouwen door islamisten. Ook uit gesprekken met Iraniërs krijg ik de indruk dat er nu totale terreur heerst. Inmiddels zijn tientallen Iraniërs gedood. En duizenden gearresteerd.

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Iraanse leider Ali Khamenei is ernstig ziek

Dagelijks zien we nachtelijke demonstraties in heel Iran. Studenten en veel universitair docenten en professoren aan de grote Iraanse universiteiten staken. Een groot aantal scholen is maar zeer beperkt open. Het draagvlak voor de protesten neemt met de dag toe. Of dit tot een algemene staking zal leiden, weet niemand. Het islamitische regime heeft keer op keer aangetoond over voldoende macht te beschikken om de eigen bevolking te onderdrukken.

Maar ditmaal kampt de staat met een groot probleem. De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei is ernstig ziek. Er doen zelfs geruchten de ronde dat hij al dood is. Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Maar hij is dodelijk ziek. Afgezien van het vrijdaggebed hield hij zijn toespraken altijd zittend, maar bij zijn laatste redevoering stond hij. Het is eigen aan totalitaire staten dat niemand buiten de kring van de leider werkelijk weet hoe het met zijn gezondheid is gesteld.

Iran hoopt aandacht te verschuiven naar Koerdistan

Khamenei staat aan het hoofd van de Islamitische Revolutionaire Garde, die Iran feitelijk leidt. In de voorbije dagen bombardeerden de elitetroepen autonome Koerdische gebieden in buurland Irak. Daarbij vielen dertien doden. Zo hopen de leiders de aandacht af te leiden van de demonstraties in eigen land. Maar de internationale opponenten van het Iraanse regime lijken daar niet in mee te gaan. De Amerikaanse president Joe Biden handelt niet zoals oud-president Barack Obama in 2009. Die nodigde, ten tijde van eerdere demonstraties tegen het regime, Khamenei vriendelijk uit voor serieuze onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma. Khamenei vatte Obama’s brief op als teken van onverschilligheid over de demonstranten en besloot met harde hand in te grijpen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw