Premium Lock Beter laat dan nooit: rotavaccin wordt eindelijk vergoed

21 september 2022Leestijd: 2 minuten
Nieuwe test nog vóór de zwangerschap kan gkans op erfelijke aandoeening aan het licht brengen

Jarenlang schoof de overheid de adviezen van de Gezondheidsraad om baby’s te vaccineren tegen het rotavirus terzijde. Maar na veel aandringen neemt staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) eindelijk een verstandig besluit, schrijft Bram Hahn.

In tal van andere landen is vaccinatie van baby’s tegen het rotavirus al sinds jaar en dag standaard. Bijna alle kleine kinderen komen met dit virus in aanraking en een infectie kan leiden tot ontstekingsreacties in maag en darmen, die weer ernstige diarree tot gevolg kunnen hebben. Tussen de 3.500 en 4.000 kinderen belanden jaarlijks met een rota-infectie in het ziekenhuis, waar ze meestal vijf à zes kinderen fataal wordt.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Dat is eenvoudig te voorkomen door baby’s te vaccineren. Zo’n vaccin bestaat allang en er wordt ook al jaren voor gepleit om het op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), de serie vaccins die alle Nederlandse kinderen standaard krijgen aangeboden en die worden vergoed.

Goedkoop is in dit geval duurkoop

In 2010 adviseerde de Gezondheidsraad al om het vaccin op te nemen in het RVP, maar achtereenvolgende ministers van Volksgezondheid vonden de kosten niet opwegen tegen het kleine aantal dodelijke slachtoffers. Een kwestie van goedkoop is duurkoop, want vaccineren kost geld, maar niet-vaccineren uiteindelijk veel meer: de enkele sterfgevallen die te voorkomen zijn, de  duizenden ziekenhuisopnames, om te beginnen. Maar je zou ook nog kunnen denken aan de vele gevallen die niet in het ziekenhuis terechtkomen, maar thuis uitzieken en zodoende zorg van ouders nodig hebben. Grotendeels te voorkomen met twee prikken of, zoals inmiddels ook kan, door middel van een drankje.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw