Premium Lock Onder druk (en oorlog) wordt alles vloeibaar

26 augustus 2022Leestijd: 4 minuten
Nog een half jaar oorlog en de kraan in Groningen gaat weer open, voorspelt Simon Rozendaal. Foto: Kees van de Veen/HH/ANP

Onder druk wordt alles vloeibaar en de oorlog in Oekraïne is daar een goed voorbeeld van. In steeds meer landen wil men de eens verfoeide kerncentrales openhouden (Duitsland, België) dan wel nieuwe bouwen (Nederland). Nog een half jaar oorlog en zelfs de gaskraan in Groningen gaat weer open, voorspelt Simon Rozendaal.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Een oorlog is vreselijk. Wie er een heeft meegemaakt, raakt er niet over uitgepraat. En zelfs wie er niet over praat, wordt erdoor getekend.

In Vaderskind schetst Hans Goedkoop het leven van Renate Rubinstein (1929-1990). Ze schreef onder het pseudoniem Tamar in Vrij Nederland columns over van alles en nog wat. Maar nauwelijks over de oorlog die ze als tiener in Amsterdam, kind van uit Berlijn weggevluchte Duitse Joden, toch bewust moet hebben meegemaakt. In zijn fraaie eerste deel van een hopelijk omvangrijke biografie maakt historicus en tv-presentator (Andere Tijden!) Goedkoop duidelijk dat een vader die zegt ‘Der Vati kommt bald wieder’ en dan nooit terugkomt, het leven van zijn oudste kind kleurt.

Mijn eigen vader (1923-2014) was met zijn broers, zussen en zwagers actief in het verzet en had het vaak over de Tweede Wereldoorlog. Vooral tijdens verjaardagen, wanneer al die broers en zwagers om hem heen zaten. Neef Arie werd er een keer zo moe van dat hij een vergiet op zijn hoofd zette, als ware het een Duitse helm, op handen en voeten door de kamer kroop en zei: ‘Hou nou toch eens op, oom Siem, die oorlog is al lang voorbij.’

Een oorlog is een waterscheiding

Een oorlog is verschrikkelijk en opwindend tegelijkertijd. Er gebeurde genoeg gruwelijks in het gezin waar mijn vader de één-na-jongste was – zijn broer Koen is door de Duitsers standrechtelijk geëxecuteerd, in het huis van een zus en zwager werden handgranaten gegooid – maar als het over de oorlog ging op die verjaardagen begonnen alle ogen te glimmen.

Een oorlog is een waterscheiding. In een oorlog weet je opeens welke mensen deugen en welke niet. In dit opzicht heeft een oorlog wel wat gemeen met een viruspandemie. Een oorlog is tevens een snelkookpan, waarin de druk zich onder het hermetisch afgesloten deksel opbouwt en daardoor innovaties zoals de tank, radar, synthetische rubber en drones ontstaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw