Premium Lock De overwinst van Shell afromen werkt averechts

03 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
De raffinaderij van Shell in Pernis. Foto: Lex van Lieshout/HH/ANP

Een greep in de overvolle kas van Shell klinkt rechtvaardig, maar werkt averechts, schrijft Jeroen van Wensen.

Over het eerste half jaar van 2022 heeft Shell een winst geboekt van zo’n 20 miljard euro. Niet eerder in de geschiedenis bleef er onder de streep zoveel over voor het bedrijf dat sinds dit jaar volledig Brits is. En wat voor Shell geldt, geldt voor nagenoeg elke olie- en gasmaatschappij. Door de torenhoge energieprijzen, die onderdeel zijn van de Russische strategie om Oekraïne op de knieën te dwingen, verdienen zij bakken met geld.

Iedereen lijdt, behalve de energiemaatschappij

Dat wringt in een tijd waarin veel gezinnen door de hoge energierekening de eindjes niet aan elkaar krijgen geknoopt en Oekraïners lijden onder het barbaarse geweld van Rusland. Vandaar dat menig land een ‘meevallersheffing’ introduceert – een windfall tax, zoals de Engelsen deze nieuwe belasting noemen.

Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) zit niet te wachten op nieuwe belastingen: ‘Ik vind het echt een kantelpunt waarop we nu staan.’

Shell en andere bedrijven betalen hierdoor in het Verenigd Koninkrijk zo’n 6 miljard euro extra belasting. Italië, Spanje, Roemenië en Slowakije hebben min of meer vergelijkbare regelingen ingevoerd of op de rol staan. In Frankrijk verlaagt Total de benzineprijs aan de pomp ‘vrijwillig’ met enkele dubbeltjes per liter om daarmee te voorkomen dat ook de Franse regering een aanvullende taks invoert.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw