Kabinet ontdekt weer iets te laat: personeelstekort

01 juli 2022Leestijd: 2 minuten
Personeel gevraagd bij diverse winkels. Foto: ANP Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het kabinet heeft laten weten hoe het de krapte op de arbeidsmarkt wil aanpakken.  Maar het probleem is al bekend van vóór corona. En in plaats van een brief te schrijven, kan het kabinet beter snel regelen dat deeltijders netto meer overhouden als ze langer gaan werken, vindt Arendo Joustra.

De krapte op de arbeidsmarkt ­dateert al van voor corona, maar pas afgelopen week kwam het ­kabinet met ‘maatregelen’. Dat had zich wel wat eerder zorgen kunnen maken, want door de krapte missen onder­nemers omzet, valt als gevolg daarvan de economische groei lager uit en krijgt de overheid minder geld binnen. Geen probleem om te laten versloffen, toch?

Bovendien heeft de overheid zelf ook last van die krapte. De zorg, de politie, het openbaar vervoer, defensie en het onderwijs functioneren daardoor niet optimaal, om het netjes te zeggen. Maar gelukkig presenteerde minister Karien van Gennip van Sociale Zaken eindelijk haar aanpak van de krapte in een brief van 24 juni.

Deeltijders die meer uren gaan werken moeten netto meer overhouden

Daarin staat een interessant staatje, waaruit je kunt leren dat Nederlanders de kortste werkweek hebben van alle Europeanen. Dat is goed nieuws, want dan valt er veel te winnen door simpelweg die werkweek te verlengen. Anders gezegd, als deeltijders meer uren aan de slag gaan, is een groot deel van het personeelstekort al opgelost.

Dit bereik je vooral door er als overheid voor te zorgen dat de deeltijders netto meer overhouden van het salaris dat bij zo’n langere werkweek hoort. En niet slechts 20 cent van elke extra euro, zoals soms het geval is. Maar helaas, echt prioriteit krijgt dit ei van Columbus bij Van Gennip niet. Wacht maar op Prinsjesdag, schrijft ze.

‘Grappig’: overheid lost eigen personeelstekort op met hogere lonen

Ook ‘grappig’ is dat de overheid als werkgever haar eigen personeelstekort gaat oplossen door hogere lonen te bieden. Als je eindeloos veel belastinggeld tot je beschikking hebt, kun je dat ­inderdaad doen.

Dat er dan minder ­arbeidskrachten overschieten voor het bedrijfsleven, deert de minister blijkbaar niet. Op de arbeidsmarkt concurreert iedereen met iedereen.